Select your Top Menu from wp menus

În Moldova ar putea fi reintrodus sistemul electoral mixt

Partidele din alianţa de guvernare pregătesc modificări în Codul Electoral, relatează publicaţia Kommersant. Modificările vizează micşorarea pragului electoral pentru partide şi blocuri, modalitatea votului pentru cetăţenii aflaţi peste hotare şi ar viza reîntoarcere la ideea Partidului Democrat privind introducerea sistemului electoral mixt, pentru a slăbi opoziţia parlamentară .
Sursele Kommersant relatează că aceste iniţiative sunt motivate de sondajele de opinie care indică scăderea popularităţii partidelor de la guvernare şi chiar riscul netrecerii lor în parlament în cazul menţinerii actualului prag electoral de 6%. Amintim că majorarea pragului electoral a fost votată de PLDM şi PCRM în luna mai de la 4 la 6% pentru partide, de la 7 la 9% pentru blocurile din 2 partide şi de la 9 la 11% pentru blocurile din mai mult de 3 partide. Kommersant scrie că modificarea legii electorale ar presupune permisiunea votului electronic şi votarea cu o zi înainte de alegeri pentru moldovenii care se află peste hotare.
Oficial reprezentanţii PLDM şi PD neagă existenţa unor tratative care ar viza modificarea Codului Electoral. De partea cealaltă deputaţii comunişti afirmă că aceste intenţii sunt explicate prin frică actualelor partide de a pierde puterea.
Directorul IPP , Arcadie Barbăroşie spune că actuala guvernare adoptând deciziile controversate în cazul Băncii de Economii şi Aeroportului Internaţional Chişinău le-a oferit comuniştilor argumente solide pentru a critica puterea. Comuniştii nu mai trebuie să facă nimic pentru aşi ridica ratingul, Guvernul o face în locul lor. Un sistem electoral mixt însă poate şubrezi poziţiile PCRM deoarece în teritorii oamenii vor vota pentru personalităţi şi nu pentru partid.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/in-moldova-ar-putea-fi-reintrodus-sistemul-electoral-mixt/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19