Astăzi la Orhei va fi inaugurată staţia de epurare în baza tehnologiei de zone umede, construcţia căreia a fost sprijinită în mare parte de finanţatorii internaţionali. Lucrările de construcţie la această staţie au început în anul 2010, iar termenul de dare în exploatare a fost amânat de mai multe ori până în prezent.
În martie 2010 ministrul mediului Gheorghe Şalaru declara în cadrul unei conferinţe de presă că grantul în valoare de 3,7 mln de dolari SUA , pentru construcţia staţiei fost acordat Republicii Moldova încă în anul 2007, însă, din cauza tergiversării lucrărilor de către guvernarea anterioară, proiectele au fost stopate. Din acest considerent lucrările urmau a fi finalizate mai târziu de anul 2011.
Astfel staţia urma să fie inaugurată încă în anul 2012, acest termen fiind indicat în cadrul audierilor publice organizate la Orhei în iulie 2010. Atunci s-a specificat că lucrările de proiectare pentru staţie vor fi efectuate de o companie din Austria, iar Banca Mondială va oferi finanţate pentru construcţia staţiei în valoare de 2,8 mln de de euro.
În noiembrie 2012 Gheorghe Şalaru anunţa că proiectul este finanţat de un grant al Comisiei Europene în valoare de 2,83 mln de euro şi co-finanţat cu 18 mln de lei din sursele Fondului Ecologic Naţional, iar lucrările de construcţie vor fi finalizate în luna mai 2013.
În februarie curent, ministrul Mediului declara că pentru finalizarea lucrărilor mai sunt necesare 10 mln de lei.
Ultimul termen de dare în exploatare a fost anunţat la sfârşitul luni mai, în timpul vizitei la Orhei a viceministrului mediului, Valentina Ţapiş . Atunci s-a promis că staţia va fi dată în exploatare la 31 august, tot atunci se spunea că lucrările sunt finanţate din grantul Comisiei Europene în sumă de 2,5 mln euro, Fondul Ecologic Național contribuind cu 29 mln de lei
Potrivit SA Regia Apa Canal Orhei, această staţie va fi una dintre cele mai mari din Europa , iar valoarea totală a investiţiilor se ridică 4,8 mln de euro.