Flavio Garcia, un cercetător specializat în informatică de la Universitatea Birmingham din Marea Britanie, a reuşit să „spargă” sistemul de securitate al automobilelor de lux, descoperind algoritmul unic ce permite maşinii să verifice identitate cheii folosite pentru a porni maşina.
Cercetătorul a primit din partea instanţei britanice un ordin de a amâna publicarea cercetării, după ce Volkswagen, companie ce deţine brandurile Porsche, Audi, Bentley şi Lamborghini, a cerut judecătorului să blocheze studiul ce ar putea duce la furtul a milioane de maşini.
Universitatea din Birmingham a anunţat că va amâna publicarea cercetării ce dezvăluie codurile secrete ce permit dezactivarea sistemului de securitate al maşinilor de lux. Reprezentanţii universităţii s-au arătat „dezamăgiţi” de verdictul instanţei, care a venit după ce ziarul britanic The Guardian a dezvăluit că studiile efectuate la această universitate de specialiştii în criptografie. Compania Volkswagen a acţionat imediat, cerând instanţei să nu permită publicarea acestui studiu.
Reprezentanţii Volkswagen au argumentat că eforturile lui Flavio Garcia şi a altor doi cercetători olandezi de la Universitate Raboud ar putea duce la furtul a numeroase maşini, nu doar cele de lux, ci şi a altor automobile ce folosesc algoritmul Megamos Crypto, spre exemplu maşinile Audi. Algoritmul permite automobilului să verifice identitatea cheii folosite pentru a porni maşina.
„Universitatea Birmingham este dezamăgită de judecata ce nu susţine libertatea academică şi interesul public, dar respectă decizia instanţei. De aceea am hotărât să amânăm publicarea studiului până la clarificarea situaţiei legale”, a comentat un purtător de cuvânt al instituţiei de învăţământ.
Cercetătorii declară că planificau să „arate lipsa de siguranţă pe care o oferă cipul Megamos folosit de diferite branduri auto”, afirmând că nu doreau să depună un efort necugetat care să ducă la milioane de furturi. „Cipul datează din anii ’90 şi a devenit depăşit, însă continuă să fie folosit pe scară largă în industria auto”, spun oamenii de ştiinţă.
Specialiştii afirmă că au informat producătorul cipului cu 9 luni înainte de data planificată a publicării, pentru a avea suficient timp să remedieze problema.
sursa: descopera.ro