Problema reorganizarii scolilor prin lichidare a generat cele mai mari adversitati printre participantii la emisiunea de dezbateri care a avut loc la Radio Orhei la sfarsitul saptamanii trecute.
La emisiunea cu tema “ Reorganizarea institutiilor de invatamant si alte probleme si solutii pentru procesul educational din raionul Orhei” au participat sefa Direcţiei Învătământ, Tineret şi Sport (DITS) Eudochia Ştefârţă, presedinta Consiliului raional al Sindicatelor din Educaţie si Ştiinţă Margareta Gotcă si consilierul raional, Oleg Vasilcan. Discutia a vizat in special reorganizarea unor institutii de invatamant din raion, care a fost propusa recent spre aprobare Consiliului raional Orhei si examinarea careia a fost amanata pentru o sedinta extraordinara.
Sefa DITS Orhei, Eudochia Stefarta, a declarat ca reforma din invatamant si noua formula de finantare a scolilor aplicata din acest an, impun actiuni corespunzatoare. Printre acestea – chiar si reorganizarea prin lichidare a scolilor primare din astfel de sate ca Paharniceni si Sercani. Asta, deoarece unele institutii de invatamant care in prezent sunt sustinute de la bugetul raionului, peste un an-doi nu se vor putea autofinanta. In scolile din satele mici, cu un numar foarte redus de copii si deficit de cadre pedagogice este acuta si problema calitatii studiilor, a subliniat Stefarta.
Margareta Gotca, liderul sindical de la Orhei, a declarat ca reforma in invatamant are ratiunile sale, dar este realizata grabit si fara pregatire adecvata. Gotca a spus ca nu este deloc convinsa de necesitatea inchiderii scolilor din Paharniceni si Sercani. Potrivit sindicalistei, in general cel mai indicat ar fi ca in baza scolilor primare si a gradinitelor de copii sa fie create centre comunitare de educatie timpurie.
Consilierul raional Oleg Vasilcan, care este si membru al comisiei buget si finante din cadrul CR Orhei, s-a aratat categoric impotriva reorganizarii prin lichidare a institutiilor de invatamant. Acesta a declarat ca autoritatile raionale nu trebuie sa admita inchiderea scolilor in conditiile in care dispun de posibilitati de a le sustine financiar. Vasilcan a tinut sa aminteasca ca in planul de reorganizare a retelei scolare din raion, pe care consilierii l-au aprobat cu un an in urma, nu se punea problema lichidarii vreunei institutii de invatamant.
Emisiunea de dezbatere de sambata, 22 iunie, cu tema “ Reorganizarea institutiilor de invatamant si alte probleme si solutii pentru procesul educational din raionul Orhei” a fost organizata de Radio Orhei in cadrul proiectului ”Sporirea transparenței și responsabilității autorităților prin activități comune ale mass – media și societății civile în Moldova”, implementat de Centrul CONTACT şi Agenţia de Dezvoltare Rurală – Centru (Orhei) cu suportul financiar al Fondului pentru Democraţie al Naţiunilor Unite (UNDEF).