Republica Moldova a fost condamnată pentru un caz de tortură din aprilie 2009. Potrivit unui comunicat al asociaţiei Juriştii pentru Drepturile Omului, CEDO a hotărât ca statul să achite lui Vitalie Iurcu 12 mii de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 1500 de euro pentru cheltuieli de judecată.
Potrivit sursei citate acesta a fost reţinut în seara zilei de 8 aprilie de mai multe persoane în uniformă care l-au bătut. Ulterior în comisariatul de poliţie acesta din dnou a fost maltratat. De menţionat că la acel moment victima avea doar 15 ani.
Procuratura Generală din Republica Moldova a respins cererea privint relele tratamente la care el a fost supus.
Acesta s-a adresat la CEDO , iar reprezentzantul Guvernului Republicii Moldova a adus argumente potrivit cărora
leziunile reclamantului puteau fi cauzate acestuia până la reținere, pe durata detenției, sau de colegii de celulă
Curtea a constatat, în unanimitate, violarea articolului 3 (interzicerea torturii și a tratamentului inuman și degradant) CEDO, sub aspect material și procedural.
De menţionat că potrivit investigaţii.md persoanele implicate în cele mai răsunătoare cazuri de tortură, în care victimele au devenit invalizi, iar Moldova a plătiti zeci de mii de euro despăgubiri în baza hotărârilor CEDO, au rămas nepedepsite. În pofida rezonanţei mediatice a unor cazuri, investigaţiile nu au fost efectuate eficient, iar victimele nu şi-au mai văzut torţionarii după gratii. Dimpotrivă, unii continuă să muncească în organele de drept. Din cele 10 cazuri în care Procuratura Generală a iniţiat acţiuni de regres (încasarea prejudiciilor achitate de stat de la persoanele găsite responsabile) până în prezent, doar 2 vizează aplicarea torturii.