In ultima vreme groparii gasesc tot mai multe cadavre mumificate atunci cand deshumeaza mortii mai vechi de 7 ani.
Unii sunt de parere ca este vorba de o minune dumnezeiasca, altii spun ca ar fi de vina cavourile in care sunt etanseizati si care nu permit bacteriilor sa descompuna cadavrul, scrie Libertatea.ro. Cercetatorii sustin insa ca mortii nu mai putrezesc “cum se cuvine” din vina conservantilor si a E-urilor din alimentele pe care le consumam zilnic.
“O parte din conservantii care se afla in alimentele consumate sunt stocati in celulele si in tesuturile adipoase, deoarece organismul uman nu le poate elimina in totalitate. Astfel dupa deces, conservantii acumulati in organism omoara microbii care ar trebui sa descompuna cadavrul. Rezultatul este mumificarea decedatului. Misterul a fost elucidat de doi cercetatori germani prin anii ’80, cand administratia cimitirelor raporta cazuri foarte frecvente de cadavre mumificate. Atunci s-au facut niste studii si s-a constatat ca in cadavrele mumificate se afla o concentratie foarte ridicata de conservanti”, explica profesor universitar doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Groparii din cimitirele din Bucuresti ne-au confirmat cu varf si indesat spusele respectatului cercetator, scrie Libertatea.ro.
“De douazeci de ani de cand lucrez ca gropar aici, am gasit o multime de cadavre mumificate. Gasim cam unul la 2-3 saptamani. Imi aduc aminte ca acum vreo luna, cand a trebuit sa dezgropam pe cineva, am gasit o doamna perfect mumificata. Pielea de pe fata era intinsa, dintii erau la locul lor, chiar si hainele erau in stare buna. Cand am scos-o din groapa si am pus-o in picioare statea de parca era vie”, spune Ionel Nicolae, 52 de ani, gropar la cimitirul Sf. Vineri.
Marturisiri infricosatoare a facut si Ion Iordan (46 ani), un alt gropar de la acelasi cimitir. “La cati morti stafiditi am vazut nici nu le mai stiu numarul. Nu stiu care este cauza, dar se usuca, se stafidesc”.
Cadavre mumificate gaseau groparii si inainte, dar nu atat de des. “Fenomenul s-a intensificat in ultimii 20 de ani, de cand conservantii au devenit nelipsiti din alimentele pe care le consumam”, a completat Mencinicopschi.
sursa: Libertatea.ro