Vitalie Proca, principalul suspect în cazul atacului armat din cartierul Vitan din Capitală, ar putea fi audiat de anchetatorii români la Moscova, a anunţat, marţi şeful Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei, Radu Gavriş, sursa MEDIAFAX
Comisarul şef Radu Gavriş a declarat că până în prezent cetăţeanul moldovean Vitalie Proca, arestat la Moscova în baza unui mandat emis în 18 ianuarie de Tribunalul Bucureşti, nu a fost audiat.
Şeful Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei a precizat că au fost trimise documentele în vederea extrădării acestuia, însă se ia în calcul ca poliţiştii şi procurorii din România să se deplaseze la Moscova pentru a-l interoga pe Vitalie Proca.
Gavriş a mai spus că poliţiştii bucureşteni, sub coordonarea procurorilor Parchetului Tribunalului Bucureşti, au făcut, marţi dimineaţă, şase percheziţii în Piatra Neamţ şi Rosnov, pentru a pune în aplicare patru mandate de aducere, dintre care două eliberate pe numele presupuşilor instigatori în cazul atacului armat din 26 noiembrie 2012, din cartierul Vitan.
Anchetatorii au spus că în acest caz a fost reţinut un suspect în urma mai multor declaraţii de martori şi recunoaşteri, precum şi a unei cooperări internaţionale „deosebite” la care au fost implicate cinci ţări. Conform poliţiştilor români, un sprijin consistent a venit din partea poliţiei din Republica Moldova şi a anchetatorilor de la Scotland Yard, care urmează să revină în România. Anchetatorii de la Scotland Yard au stat o perioadă în România înainte ca Vitalie Proca să fie reţinut, acordând sprijin autorităţilor române în condiţiile în care cetăţeanul moldovean este suspectat că a comis un atentat similar celui din Bucureşti şi în capitala Marii Britanii.
Vitalie Proca este acuzat că în 26 noiembrie 2012, pe strada Ion Morţun din cartierul Vitan din Capitală, l-ar fi împuşcat în cap şi în piept, cu un automat Kalaşnikov şi un pistol Makarov, pe Răzvan Isăilă, în vârstă de 26 de ani. Acesta a fost dus atunci la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, unde a fost salvat după ce a fost supus unei intervenţii chirurgicale.
Proca a fost prins în 6 februarie la Moscova, cu sprijinul Poliţiei din Rusia, Italia, Moldova şi Scotland Yard, el fiind căutat după ce în primăvara anului trecut pe teritoriul Marii Britanii a comis o faptă similară, spunea şeful Poliţiei Române, Petre Tobă.
Parchetul Tribunalului Bucureşti a dispus, în 17 ianuarie, începerea urmăririi penale faţă de Vitalie Proca, pentru tentativă de omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Potrivit procurorilor, la data de 26 noiembrie 2012, Vitalie Proca „a executat mai multe focuri de armă cu pistolul mitralieră AK 47 asupra victimei I.M. – care îşi parca autoturismul în parcarea de reşedinţă -, după care, observând că victima nu a decedat, a coborât din autoturism şi, folosind pistolul Makarov pe care îl avea asupra sa, a executat mai multe focuri de armă în direcţia victimei”.
La 18 ianuarie, Parchetul Tribunalului Bucureşti a solicitat instanţei de judecată să dispună arestarea preventivă în lipsă a lui Vitalie Proca, precum şi să emită un mandat european de arestare şi un mandat de urmărire internaţională, propunerea fiind admisă în aceeaşi zi.
Vitalie Proca este acuzat şi de Scotland Yard, pentru o tentativă de omor asupra bancherului rus German Gorbunţov, pe care acesta l-a împuşcat, de şase ori, la Londra, cu o armă semiautomată.
Bărbatul împuşcat în cartierul Docklands din Londra este fostul bancher rus Gherman Gorbunţov, în vârstă de 46 de ani, care a supravieţuit atacului din martie, când a fost împuşcat de şase ori, afirmă The Sun.
Conform ziarului Komsomolskaia Pravda, Gherman Gorbunţov era căutat de autorităţile din Republica Moldova pentru infracţiuni financiare. Procurorii moldoveni au iniţiat mai multe anchete în cazul lui Gorbunţov, care a fost proprietarul Universalbank în Republica Moldova, o companie închisă în februarie.
sursa: mediafax.ro