La mai bine de doi ani de momentul în care Qatarul a fost desemnată gazda Cupei Mondiale din 2022, controversele şi suspiciuniile continuă să existe, scrie antena3.ro
Într-o anchetă de 15 pagini, publicată marţi, revista France Football a încercat să pună cap la cap toate elemenetele care au dus la atribuirea organizării CM 2022 statului din Golf şi se întreabă dacă FIFA nu ar trebui să anuleze votul iniţial.
Acuzaţiile făcute de celebra revistă franceză sunt numeroase, dar cu greu pot fi considerate nişte dezvăluiri în adevăratul sens al cuvântului.
Astfel, France Football scrie că voturile reprezentanţilor confederaţiei africane, Issa Hayatou (Camerun) şi Jacques Anouma (Coasta de Fildeş), au fost cumpărate pentru câte 1,5 milioane de dolari, însă cea care a dezvăluit prima oară acest lucru, Phaedra Al Majid, fostă membră a comitetului care s-a ocupat de candidatura Qatarului, susţine acum că a inventat totul.
Publicaţia franceză mai susţine că statul din Golf a „sponsorizat” Congresul confederaţiilor africane din 2010 cu 1,25 milioane de dolari, pentru a-şi facilita accesul exclusiv la cei patru membri africani din Comitetul Executiv FIFA. Unul dintre aceştia, nigerianul Amos Adamu, a fost suspendat din Comitetul Executiv înaintea votului, în urma unei investigaţii realizate de Sunday Times.
De asemenea, Qatarul a fost acuzat de mai multe ori că a încercat să „sponsorizeze” cu un milion de dolari banchetul organizat înaintea Cupei Mondiale din 2010, al cărui organizator era chiar fiul lui Adamu.
De acuzaţii nu au scăpat nici fostul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy, şi actualul şef al UEFA, Michel Platini. Din câte se pare, Platini ar fi vrut să sprijine candidatura SUA, dar Sarkozy l-a îndemnat să voteze cu Qatarul, din motive geopolitice.
În plus, Sarkozy şi Platini s-au întâlnit cu şeicul Tamim bin Hamad bin Khalifa Al-Thani în 2010, pentru a discuta despre investiţiile qatareze în fotbalul francez. Ulterior, a fost cumpărat clubul PSG şi au fost create două canale de sport în Franţa.
În articolul din France Football se mai arată că un reprezentant al Qatarului s-a oferit să cheltuie milioane de euro în investiţii în fotbalul argentinian pentru a câştiga votul Argentinei, că marile companii din Orientul Mijlociu au sprijinit afacerile fostului şef al fotbalului brazilian, Ricardo Teixeira, şi că şeful federaţiei spaniole, Angel Maria Villar, a fost cumpărat prin organizarea unui meci amical în Qatar. Villar avea un pact cu reprezentanţii Qatarului privind un schimb de voturi pentru sprijinirea candidaturii Spaniei la organizarea Cupei Mondiale din 2018 şi a fost foarte iritat de faptul că aceasta a fost atribuită Rusiei.
Printre cei intervievaţi de revista franceză se numără şi fostul oficial FIFA Guido Tognoni, care a declarat că astfel de înţelegeri se întâlnesc de câteva decenii în modul de operare al forului mondial, totul fiind organizat precum „o mică mafie”.
Totuşi, nimeni dintre cei care au discutat cu jurnaliştii de la France Football nu crede că votul privind organizarea Cupei Mondiale din 2022 va fi anulat. Dacă acest lucru se va întâmpla, principala beneficiară va fi SUA, care au pierdut cu 14-8 în faţa Qatarului în runda finală a votului.
Purtătorul de cuvânt al federaţiei americane, Chuck Blazer, a refuzat să comenteze ipoteza reluării votului, la fel cum au făcut şi oficialii FIFA, contactaţi de AFP după publicarea articolului.
În schimb, Michel Platini a negat vehement implicarea sa în acest scandal: „Să se creadă că alegerea mea pentru Qatar s-ar fi făcut în schimbul unui aranjament între statul francez şi Qatar nu este decât o pură speculaţie şi nu face cinste celor care scriu aceste minciuni. Nu ezit să atac în justiţie pe oricine va pune la îndoială integritatea mea în cazul acestui vot”.