Potrivit datelor Băncii Europene de Dezvoltare , în Republica Moldova se înregistrează cel mai mare nivel de presiune fiscală -31%, scrie mail.ru
Mai jos se situează Rusia şi Belarus cu 27%, în Ucraina nivelul impozitelor este de 25%
În medie presiunea fiscală din CSI în anul 2012 a constituit 21,5%
Raportul Băncii menţionează ca componenţa fiscală a Republicii Moldova rezultă din complicarea sistemului de impozitare care include o mulţime de taxe şi impozite mici, prin manipularea cărora presiunea fiscală poate fi schimbată operativ.
Acest lucru se deosebeşte de un şir de alte state , care în ultimii ani au siimplificat sistemul fiscal.
De menţionat în context că săptămâna trecuta publicaţia Adevărul a dezvăluit informaţia potrivit căreia firma germană Draexlmaier era gata să renunţe la o investiţie de 15 mln de euro la Bălţi din cauza presiunilor Serviciului Fiscal.
Firma a asigurat în perioada 2009-2012 lucrătorii cu hrană, iar acest serviciu a fost trecut în registre ca ajutor material, care nu se impozitează. În decizia sa, compania s-a bazat pe un răspuns oferit în luna mai 2009 de oficiul fiscal din Bălţi, în care se preciza că din ajutorul material „în expresie bănească sau naturală”, acordat de către angajator salariaţilor, nu se calculează contribuţii de asigurări sociale şi medicale.
După trei ani, Fiscul îşi revizuieşte propria interpretare a prevederilor legale şi susţine că hrana nu poate fi calificată ca ajutor material şi trebuie trecută la categoria „alte plăţi”, pentru care se achită contribuţii de asigurări sociale şi medicale.
Pentru această încălcare, Fiscul a obligat firma să plătească 5,2 milioane de lei, sub formă de plăţi şi amenzi, noteaza Adevărul.