Select your Top Menu from wp menus

Raportul de monitorizare al Promo-Lex menționează un caz de utilizare a resurselor administrative la Orhei în contextul alegerilor din 20 octombrie


Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional a lansat astăzi cel de-al doilea raport de monitorizare, care cuprinde perioada 20 august – 17 septembrie.Raportul reflectă în principal procesul de desemnare și înregistrare a competitorilor electorali, cadrul legal relevant acestui proces, prestația competitorilor electorali dar și activitatea organelor electorale orientate spre pregătirea pentru alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie.
Între altele raportul menționează despre un caz de utilizare a resurselor administrative la Orhei. Potrivit raportului la 15 august 202493, Consiliul Raional Orhei a dispus alocarea a 300.000 de lei Direcției Generale Educație în scopul achiziționării ghiozdanelor și rechizitelor școlare pentru elevii claselor întâi. Acestea urmau a fi repartizate la începutul noului an școlar copiilor din raionul Orhei. La 2 septembrie 2024, ghiozdanele menționate au fost promovate de reprezentanții BP Victorie (Alexei Lungu, Marina Tauber) ca fiind donate de BP Victorie și liderul acesteia, Ilan Șor.
În total Promo-LEX a constatat cel puțin 13 cazuri de utilizare abuzivă a resurselor administrative, dintre care în 8 cazuri a fost vizat PAS, 2 cazuri – BP Victorie, a câte un caz – BE Împreună, PDCM și APL.