Select your Top Menu from wp menus

Promo-LEX consideră păguboasă ideea modificării legii cu privire la întruniri

Asociația Promo-LEX își manifestă îngrijorarea în legătură cu intenția președintei Maia Sandu de modificare a legislației pentru a facilita intervenția forțelor de ordine la întruniri. Experții Promo-Lex califică drept păguboasă ideea modificării legii cu privire la întruniri, lege pe care o consideră una dintre cele mai bune din regiune, transmite IPN.

Potrivit experților Promo-Lex, legea privind întrunirile din Republica Moldova este una care asigură un cadru favorabil pentru exercitarea libertății de întrunire.  Modificarea acestei legi nu este oportună și nu poate fi determinată de un presupus conflict între administrația publică locală și forțele de ordine, spun juriștii Promo-Lex.

Mai mult, potrivit reprezentanților asociației, forțele de ordine au deja toate procedurile și pârghiile legale necesare pentru a interveni în situații care pun în pericol ordinea publică, viața, sănătatea oamenilor. De asemenea, modificarea legislației în funcție de conjunctura de moment este o practică păguboasă și reprezintă un precedent periculos pentru o democrație bazată pe un stat de drept.

Reacția Promo-Lex vine după ce ieri, președinta Maia Sandu i-a solicitat Guvernului să examineze modificarea temporară a legislației care va permite poliției să asigure ordinea publică chiar și în condițiile în care „unii actori din administrația locală sabotează eforturile Guvernului de a menține stabilitatea și ordinea în țară”.  Solicitarea șefei statului a venit după ce bulevardul central al Chișinăului a fost luni blocat de protestatarii partidului politic Șor, care și-au instalat corturile pe artera principală a orașului.

sursa: radiochisinau.md