- Grantul în valoare de 15 milioane de euro oferit de UE și gestionat de BEI va sprijini Guvernul Republicii Moldova să întreprindă măsuri cuprinzătoare de eficiență energetică în țară;
- Acest grant completează împrumuturile în valoare de 60 milioane de euro acordate de BEI și BERD pentru îmbunătățirea performanței energetice în clădiri publice din țară;
- Eficiența energetică este esențială pentru succesul acțiunilor de combatere a schimbărilor climatice și tranziția rapidă spre o economie neutră din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, fiind o prioritate a Echipei Europa.
Banca Europeană de Investiții (BEI) și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova au semnat astăzi un acord de grant în sumă de 15 milioane de euro finanțat de Uniunea Europeană (UE) pentru susținerea Proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova”. Proiectul va îmbunătăți performanța energetică în clădiri publice, inclusiv a spitalelor republicane, școlilor, grădinițelor și instituțiilor medico-sanitare din Republica Moldova.
O eficiență energetică sporită va fi atinsă pe baza îmbunătățirii izolării termice a clădirilor, instalării iluminării eficiente din punct de vedere energetic, încălzire, răcire și ventilare mai performantă, integrării surselor regenerabile de energie și introducerii unor practici de gestionare eficientă a energiei. Renovările clădirilor finanțate prin intermediul acestor investiții vor reduce consumul de energie, valoarea facturilor pentru serviciile comunale, vor diminua poluarea aerului și emisiile gazelor cu efect de seră.
Teresa Czerwinska, Vicepreședintele BEI, responsabilă pentru operațiunile din Republica Moldova, a declarat: “Prin acest nou acord suntem foarte bucuroși să încurajăm și să susținem renovarea clădirilor publice din Republica Moldova prin prisma eficienței energetice. Sprijinind o mai bună performanță energetică, reducerea emisiilor de CO2 și dezvoltarea durabilă urbană, atât Banca cât și UE vor contribui la protejarea mediului și la asigurarea unor condiții mai bune de trai pentru moldoveni. Mai mult decât atât, investițiile în eficiența energetică sporesc securitatea energetică a țării. Criza militară actuală din regiune accentuează faptul că Republica Moldova trebuie să-și intensifice eforturile privind eficiența energetică, securitatea energetică și diversificarea surselor de aprovizionare cu energie. Acest proiect și eforturile noastre comune constituie pașii potriviți pentru ca țara să devină mai independentă, mai competitivă și mai rezistentă la problemele aferente energiei”.
Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a subliniat: “În condițiile curente, cu prețuri mari pentru energie, orice reducere a consumului de energie se transpune direct într-o reducere semnificativă a facturilor la energie. Investiția în eficiența energetică este o strategie benefică pentru toți, care, pe de o parte sporește securitatea energetică a Republicii Moldova, iar pe de altă parte, contribuie și la agenda diplomației climatice a țării. Semnarea acestui Acord va ajuta cetățenii și instituțiile publice, cum ar fi spitalele, să facă față crizei energetice”.
Andrei Spînu, viceprim-ministru și ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale a declarat: „Moldova, acum mai mult ca niciodată, trebuie să-și obțină autonomia energetică. Întrucât suntem 75% dependenți de energie, dorim să atingem obiectivul neutralității climatice până în 2050. Mai mult, fiecare proiect și resursă financiară utilizată eficient în reziliența energetică ne va întări în fața crizelor viitoare. Școlile, grădinițele și spitalele din localitățile Republicii Moldova sunt instituțiile țintă pentru proiectele de eficiență energetică. De aici, dorim să aducem o schimbare majoră în sectorul energetic și vă mulțumim că ne sunteți alături în acest proces”.
Echipa Europa investește pe termen lung în creșterea economică durabilă și independența energetică a Republicii Moldova
Proiectul „Eficiența energetică în Republica Moldova” sprijină îmbunătățirea eficienței energetice, fiind una din inițiativele Planului Economic și de Investiții al Uniunii Europene care vizează Republica Moldova cu investiții concrete pentru a contribui la redresarea post-pandemică și îmbunătățirea vieții cetățenilor Republicii Moldova.
Costul total al proiectului este de 94 milioane de euro. Acesta este cofinanțat printr-un împrumut de 30 milioane de euro din partea BEI și un împrumut de 30 milioane euro din partea BERD, iar Guvernul Republicii Moldova oferă o contribuție în natură în valoare de 18,5 milioane de euro.
Uniunea Europeană completează proiectul cu un grant în valoare totală de 15 milioane euro din partea Platformei de Investiții pentru Vecinătate și cu 0,5 milioane euro din partea Fondului Fiduciar de asistență tehnică al Parteneriatul Estic (EPTATF). Alte 28 de milioane euro din partea BEI sunt disponibile pentru a fi utilizate ulterior în cadrul proiectului.
Această finanțare completează sprijinul oferit anterior pentru eficientizarea energetică a clădirilor publice din Chișinău în cadrul Fondului Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P), care include o investiție totală în valoare de 25 milioane euro, din care 5 milioane euro reprezintă un grant oferit de Fondul E5P, iar 20 milioane euro sunt alocate sub formă de împrumuturi de către BEI și BERD.
sursa: eu4moldova.eu