Select your Top Menu from wp menus

Şoldăneşti, Rezina, Orhei, Ungheni: perspective de incalzire la sate

Satele din raioanele Şoldăneşti, Rezina, Orhei şi Ungheni se lansează în competiţia de selectare a instituţiilor publice ce se vor încălzi cu energie din biomasă. Începând cu săptămâna aceasta, autorităţile publice locale interesate pot depune scrisori de intenţie de instalare a sistemelor termice pe bază de biomasă în şcoli, grădiniţe, centre comunitare şi alte instituţii publice.

Accesarea surselor alternative de energie şi sporirea eficienţei energetice sunt două noţiuni mai noi pentru Moldova, dar extrem de prioritare.  Importăm 95% din resursele energetice şi nu valorificăm propriile surse energetice, deşi beneficiile, în special, economice sunt evidente”, a declarat Alexandru Relițchi, Preşedintele raionului Șoldănești la evenimentul de lansare a Proiectului Energie şi Biomasă din 3 martie în Şoldăneşti.

În condiţiile creşterii preţului la gazele importate, avem nevoie de o alternativă avantajoasă şi sigură. Biomasa este cea mai potrivită alternativă de energie termică pentru comunităţile rurale. Salutăm sprijinul financiar al Uniunii Europene şi PNUD Moldova în conectarea instituţiilor publice rurale la sisteme termice alternative, o investiţie extrem de valoroasă pentru noi”, susţine Eleonora Graur, preşedintele raionului Rezina.

Din mai 2011 şi până în martie 2012, Proiectul Energie şi Biomasă a cuprins 12 raioane din care au fost selectate 58 de sate pentru a-şi conecta instituţiile publice la sisteme termice pe bază de biomasă. În total, 41 de şcoli, 25 de grădiniţe, 3 centre comunitare, 2 primării şi 1 cămin se vor încălzi în următorul sezon de încălzire cu energie din biomasă. Cea mai mare parte a cheltuielilor instalării sistemelor termice alternative este acoperită de Proiectul Energie şi Biomasă, satele contribuind cu un minim de 15% din valoarea totală a investiţiei.

Până în 2014, Proiectul Energie şi Biomasă va acoperi toate raioanele Republicii Moldova. În total, cel puţin 130 de şcoli, grădiniţe, alte instituţii publice îşi vor instala sisteme termice alternative pe bază de biomasă.

Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect de 4 ani, implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane Euro, acordați de Uniunea Europeană (14 mln.  Euro) și PNUD oldova (560,000 Euro).


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/soldanesti-rezina-orhei-ungheni-perspective-de-incalzire-la-sate/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19