Select your Top Menu from wp menus

Un nou epizod din bătălia juridică pe mormântul fostului ziar al Consiliului Raional Orhei

Zilele trecute Judecătoria Orhei a emis o încheiere în procesul de atragere răspunderea subsidiară a membrilor organelor de conducere a întreprinderii municipale ”Plaiul Orheian”.
Potrivit documentului reprezentantul Consiliului Raional Orhei, care este fondatorul întreprinderii municipale ”Plaiul Orheian” a cerut atragerea în calitate de copârât a  lui Vasile Roman, care de iure și de facto a avut calitatea de conducător al întreprinderii, conform înscrisurilor, fiind necesar atragerea lui în calitatea de copârât pentru examinarea obiectivă a pricinii civile.
Cererea a fost susținută de avocata Rodicăi Chicuș care a condus și ea o perioadă Plaiul Orheian, respingerea fiind solicitată de avocata lichidatorului.Apărătoarea lichidatorului a argumentat că lichidatorul nu a solicitat atragerea lui Vasile Roman în calitate de copârât, instanța acceptând această poziție. Încheierea poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău.

De mai mult timp, fostul ziar al Consiliului Raional Orhei, ”Plaiul Orheian” face obiectul unor ședințe de judecată de intentare a procesului de insolvabilitate. Fiind finanțat în trecut cu sume generoase de Consiliul Raional (CR) Orhei și cu postul de redactor-șef râvnit de diferite grupări politice din CR, această publicație oficioasă a trecut prin procesul deetatizării presei din R. Moldova și public și-a încetat existența la începutul anului 2014. Juridic însă această entitate cu statut de întreprindere municipală, continuă să existe și după 7 ani, iar doi foști conducători ai publicației – Rodica Chicuș și Vasile Roman, au ajuns să figureze în acte judecătorești.

Anterior în ședințele de judecată se menționa că în registrele oficiale Rodica Chicuș figurează în calitate de administratoare a ÎM ”Plaiul Orheian”. De partea cealaltă, avocata Rodicăi Chicuș a prezentat probe din care rezultă că aceasta a fost numită la conducerea ziarului la începutul anului 2013, iar în iulie 2013 aceasta a fost trecută în funcția de șef de secție, iar șef al publicației a devenit Vasile Roman. Totuși, numele ultimului, nu figurează în baza de date oficială a persoanelor juridice.
De menționat în context că Vasile Roman, care era consilier raional din partea PL, a condus ”Plaiul Orheian” concomitent cu administrarea propriei publicații ”Opinia Liberă”. Rodica Chicuș, care a condus ziarul o perioadă de până la alegerile locale din 2007, a ajuns după 2014 la cârma  altei publicații cu denumirea ”Plaiul Orheian”, fondată de o asociație obștească din Orhei și apropiată PLDM. După declinul acestei formațiuni, publicația respectivă și-a încetat existența în format print. 
Încă existenta înreprindere municipală a Consiliului Raional Orhei ”Plaiul Orheian” are datorii la Bugetul Asigurărilor Sociale de peste 128 mii lei.