Select your Top Menu from wp menus

CEC a constatat că donatorii mai multor partide au făcut donații fără a avea venituri declarate la fisc sau mai mari decât veniturile declarate

Comisia Electorală Centrală a aprobat azi Hotărârea cu privire la rapoartele privind veniturile și cheltuielile concurenților electorali în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, la situația din 18 iunie 2021. Potrivit documentului donatorii mai multor partide au făcut donații fără a avea venituri declarate la fisc sau mai mari decât veniturile declarate.

Potrivit Hotărârii, CEC Comisia a înaintat Serviciului Fiscal de Stat lista donatorilor în vederea verificării dacă aceștia au declarat venituri în ultimii trei ani (2018-2020).

Examinând datele din rapoartele prezentate pentru situația din 18 iunie 2021 și raportându-le la informațiile prezentate de SFS, s-au constatat următoarele:

  • pentru Blocul electoral „RENATO USATÎI”, dintre cei 76 de donatori persoane fizice din țară, 9 donatori, care au făcut donații în sumă totală 99000,00 lei, nu au avut nici o sursă de venit declarată la SFS, iar 4 donatori au avut un venit declarat mai mic decât suma donată în mărime totală de 51467,66 lei;
  • pentru Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, dintre cei 145 donatori persoane fizice din țară, 18 donatori, care au făcut donații în sumă totală de 27191,00 lei, nu au avut nici o sursă de venit declarată la SFS, iar 2 donatori au avut un venit declarat mai mic decât suma donată în mărime totală de 21053,99 lei;
  • pentru Partidul Politic „Șor”, din cei 12 de donatori persoane fizice din țară, un donator, care a făcut donații în sumă totală de 4000,00 lei, nu a avut nici o sursă de venit declarată la SFS;
  • pentru Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, din cei 13 donatori persoane fizice din țară, 2 donatori, care au făcut donații în sumă totală de 10530,00 lei, nu au avut nici o sursă de venit declarată la SFS;
  • pentru Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei”, din cei 5 donatori persoane fizice din țară, un donator care a donat suma de 6000,00 lei nu a avut nici o sursă de venit declarată la SFS;
  • pentru Partidul Politic ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR, dintre cei 12 donatori persoane fizice din țară, 4 donatori, care au făcut donații în sumă totală de 100000,00 lei, nu au avut nici o sursă de venit declarată la SFS, iar din cei 4 donatori menționați IDNP-ul unui donator este incorect. Totodată, Comisia constată că în compartimentul „Mijloace bănești primite din donațiile persoanelor fizice din țară sunt reflectate donații de la persoane care au loc de muncă în afara țării.

Raportând situația descrisă mai sus la competențele atribuite Comisiei Electorale Centrale conform Codului electoral, Comisia constată că nu dispune de instrumente funcționale pentru a putea investiga și examina în profunzime și sub toate aspectele proveniența sumelor donate. Totodată, Comisia observă că în legislația conexă lipsesc mecanisme legale atribuite vreunui organ specializat pentru a asigura respectarea dispozițiile prevăzute la art. 41 alin. (1) din Codul electoral, și anume corelarea sumei donate cu suma venitului realizat de o persoană.

Având în vedere că prin hotărârile nr. 4975/2021, nr. 5035/2021, nr. 5061/2021, inclusiv prezenta hotărâre, s-a constatat că 169 de persoane fizice donatori din țară nu au avut nici un venit declarat la SFS sau au avut un venit declarat mai mic decât suma donată pentru perioada 2018-2020, Comisia Electorală Centrală consideră necesar să transmită, în temeiul art. 131 alin. (1) și (2) din Codul fiscal nr. 1163/1997, Serviciului Fiscal de Stat lista persoanelor în vederea verificării surselor de proveniență a donațiilor. 

Cu referire la mențiunile din hotărârea Comisiei nr. 5061/2021, conform cărora concurenții Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” și Partidul Politic „Partidul Legii și Dreptății” au declarat în rapoarte donații provenite din pensii, și în scopul asigurării unei verificări operative a acestor donații, Comisia  a solicitat informații de la Casa Națională de Asigurări Sociale.

Examinând datele din rapoartele prezentate de concurenții electorali și informațiile prezentate de Casa Națională de Asigurări Sociale, pentru situația din 4 iunie 2021, 11 iunie 2021 și pentru situația din 18 iunie 2021, Comisia a constatat că pentru Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, din cei 3 donatori persoane fizice din țară care au făcut donații provenite din pensii, un donator nu a beneficiat de nici o prestație socială în ultimii trei ani.

De asemenea, concurenții electorali Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”, Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei” și Partidul Politic „Partidul Legii și Dreptății” au reflectat donații din partea persoanelor beneficiare de prestații sociale care au susținut financiar concurenții electorali numiți contrar prevederilor art. 41 alin. (1) din Codul electoral, conform cărora pentru finanțarea activității partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a campaniilor electorale pot fi utilizate doar resursele financiare provenite din activitatea de salariat, de întreprinzător, științifică sau din cea de creație, desfășurată de către cetățenii Republicii Moldova atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și în afara acestuia.

Comisia atenționează asupra necesității respectării de către concurenții electorali a prevederilor art. 41 alin. (1) din Codul electoral.