Select your Top Menu from wp menus

Interviu cu șefa DGE Orhei, Silvia Mustovici: Cum se va asigura dreptul la educație în raionul Orhei și cine este responsabil de deschiderea grădinițelor

Interviu realizat cu șefa Direcției Generale Educație Orhei, Silvia Mustovici.

– Cum va fi organizat procesul de școlarizare al copiilor în acest an?
– În acest an, în contextul epidemiologic vom pune la bază aceste reglementări în care sunt stipulate clar atât obligațiile Direcției Generale Educație . După optimizarea rețelei școlare  în raionul Orhei sunt 47 de instituții de învățământ primar și secundar, 61 de instituții de educație timpurie și 3 centre extrașcolare. Din cele 47 de instituții de învățământ primar și secundar, 40 de instituții au ales modelul de învățământ I, conform căruia copii se prezintă fizic la școală, 4 instituții au ales modelul II în care copiii învață în două schimburi și avem 3 instituții mari din oraș, care au un contingent ce începe de la 1000 de copii și ajunge până la 1300 , care vor studia conform modelului VII. Acest model presupune învățarea mixtă. Aș vrea să punctez că toți copiii din clasele primare vor veni la școală în fiecare zi, vor fi prezenți fizic în două schimburi, asta se referă în special la instituțiile din mediul urban. În instituțiile care au ales modelul VII vom avea învățarea combinată asta înseamnă că 50% din copii, poate 70%, vom vedea în dependență de spații, vor veni la școală, ceilalți vor învăța la distanță. Prin rotație copiii o spăptămână  vor învăța la școală, o săptămână vor învăța la distanță. Ne străduim ca aceasta să se desfășoare sincron, în același timp profesorul va preda și pentru copiii care se vor afla în sală și pentru cei care se  vor afla la distanță.

– Pentru acest proces este nevoie de o dotare suplimentară cu dispozitive?
– Da, noi începând cu luna iunie am început să identificăm resurse. Am încercat să identificăm resurse fie din bugetele instituțiilor, fie cu suportul Consiliului Raional, a fost lansată și o campanie de Ministerul Educației ”Donează un calculator pentru o instituție de învățământ”, la acel moment aveam 506 calculatoare. După ultimele date pe care le-am primit noi din instituții nu mmai erau resurse din bugetele instituțiilor undeva pentru 100 de calculatoare. Avem câteva instituții, printre care și Sămănanca ( care au nevoie de calculatoare). Dar vom găsi resurse ca să acoperim necesarul de calculatoare și în această instituție. În rest există acoperire cu calculatoare, laptopuri și planșete pentru toți profesorii. Noi am încercat să clarificăm situația și cu privire la numărul de copii care dispun de laptopuri, în cel mai rău caz de un telefon. După ultimele date în jur de 260 de copii nu dispuneau de un dispozitiv digital pentru a ține legătura cu profesorul.

– În alte licee mari, cum va fi organizat procesul?
– Ele au optat la fel pentru modelul VII. Spre exemplu la liceul ”Onisifor Ghibu”, o parte din clase care au un număr mai mic de copi și o suprafață mai mare de clasă, vin toți copiii.

– Va fi posibilă cumva asigurarea ( cu dispozitive) a copiilor care provin din familii defavorizate?
– Noi am discutat cu administrația publică locală ( Consiliul Raional) și am înțeles că la moment se identifică resurse și poate se vor putea asigura cu dispozitive și copiii care nu dispun de ele.
-Ar fi posibil ca Consiliul Raional să aloce mijloace financiare pentru procurarea de dispozitive?
– Exact.Am înțeles că dacă vom avea nevoie stringentă și vom avea situații în care copilul nu poate să aibă acces la educație din acest motiv, atunci vom avea susținere.
– Pe lângă dispozitive mai e nevoie și de legătura prin internet. Care este situația la acest capitol?
– Noi actualizăm informația în fiecare zi și o expediem Ministerului Educației. După datele pe care le avem la Sămănanca este o instituție cu buget deficitar. În aceste condiții Direcția Educație a achiziționat dispozitive pentru a asigura legătura prin internet și în această instituție. La moment toate instituțiile sunt asigurate cu internet. E alta problema care este viteza și care este acoperirea cu internet a instituției. Am încercat să convingem managerii, ca până la  septembrie să clarifice și acest aspect.

– În acest an câți elevi vor frecventa lecțiile?
– În clasa 1-îi avem înscriși 1118 copii, numărul de copii înscriși în clasa 1-îi este constant în ultimii 3 ani, dar de fapt este în scădere dacă e să facem o comparație cu ultimii 10 ani. În total, în raion sunt 11080 de elevi, în jur de 11100. Din numărul total de copii care vor frecventa fizic școala, sunt 60-70%, ceilalți vor învăța după modelul combinat.
– Să înțeleg că mai mult în localitățile rurale va fi organizat învățământul cu fecvența totală?
– Este adevărat, în localitățile rurale noi avem instituții care depășesc cu mult capacitatea numărului de copii existent în instituții. Avem instituții unde învață în jur de 100 de copii, capacitatea instituției fiind de 600 de locuri. Totuși avem situații în care unele instituții au ales modelul care nu este stipulat  în reglementările Ministerului Educației. Avem situații când clasa se împarte în jumătate și profesorul va fi nevoit să organizeze lecții paralel în aceste două clase.Așa cum ministrul ne-a dat de înțeles că putem să alegem și alte modele decât cele stipulate în reglementări, am avut astfel de situații.

– Cum vor fi remunerați profesorii în noul an de învățământ?
Totuși în situația în care copiii sunt organizați în două schimburi am avut situații în care numărul de ore pe care îl are profesorul depășește numărul de ore pe care el trebuie să îl aibă tarifar. Am încercat să facem niște calcule, de ce resurse financiare ar fi nevoie pentru a acoperi aceste cheltuieli și avem 3 instituții care vor avea nevoie de resurse suplimentare. Este liceul din Peresecina, liceul ”Alecu Russo” din Orhei și gimnaziul din Brăviceni, care ar avea nevoie de cca 800 mii de lei. Dar avem destule resurse pentru a acoperi aceste cheltuieli.

–  Care este nivelul de asigurare a instituțiilor de învățământ cu dezinfectanți și material de protecție?
– Majoritatea instituțiilor au achiziționat dezinfectanți, dar și zilele acestea au fost repartizate în instituțiile de învățământ primar și secundar o treime din dezinfectanții primiți din partea Ministerului Educației, cealaltă parte va veni în luna septembrie. Prin urmare toate instituțiile au fost asigurate cu dezinfectanți.

– Care este situația privind gradul de asigurare cu cadre didactice în raion?
– Calitatea educației este condiționată de pregătirea cadrelor și de prezența acestora. În raionul Orhei am avut necesarul de 50 de cadre, Ministerul Educației ne-a asigurat că vor veni în teritoriu 14 cadre didactice și la moment avem veniți doar 2 cadre didactice. Unul este pentru instituțiile de educație timpurie și unul este cadru didactic tânăr – profesor de educație fizică. Avem probleme mari de ceea ce ține predarea obiectelor matematica și fizica, educația tehnologică, educația plastică și în două instituții nu avem acoperire de învățători de clase primare.
– Mai mult, în localitățile rurale se atestă deficit de cadre?
– Da. Avem localități rurale în care activează profesori care sunt demult la pensie. Avem profesor de fizică care are vârsta mai mare de 80 de ani. Avem profesori de matematică de 70 de ani. Avem lipsă de profesor de matematică chiar în oraș, la liceul ”Onisifor Ghibu”. În total în raion avem 950 cadre didactice în învățământul primar și secundar și în jur de 400 de cadre didactice în instituțiile de educație timpurie. În instituțiile de educație timpurie nu este o situație nu atât de bună cu referire la cadrele didactice. Avem acoperire, dar 60% din numărul total al acestora, au studii medii, fie nu au studii.

– Cum vor funcționa grădinițele de la 1 septembrie?
– Direcția Generală Educație gestionează din punct de vedere metodic instituțiile de educație timpurie. Financiar, infrastructura le gestionează primăriile locale. Conform Hotărârii Comisiei de Sănătate Națională, decizia de a deschide instituțiile de învățământ la 1 septembrie aparține fondatorului instituției. În localitățile noastre fondatorii sunt consiliile locale, primăriile, decizia le aparține lor. Până la moment nu avem nici o primărie din raion în care consiliul local ar fi luat o decizie cu referire la deschiderea grădinițelor. Exact asta se va întâmpla și cu instituțiile de învățământ primar și secundar , prin decizia Consiliului Raional vom vedea dacă se deschid instituțiile la 1 septembrie. Asta ar însemna că Consiliul Raional ar trebui să se convoace într-o ședință, fie să fie emisă o dispoziție de conducerea raionului, iar ulterior să se aprobe o decizie.
– Ceea ce fizic nu se mai reușește.
– Exact. Nu este doar vina noastră a mangerilor instituțiilor de învățământ. S-ar înțelege că aceștia nu au pregătit raportul de evaluare a instituției. Noi am primit această instrucțiune vinerea trecută ( 21 august) , ca marți să fim cu acest raport de evaluare pregătit. Dar aici durează realizarea analizelor probelor de apă care se iau din instituții și atunci asta depinde și de Agenția de Sănătate Publică și Agenția pentru Siguranța Alimentelor.  Doar după coordonarea cu aceste două agenții se dă aviz pentru deschiderea instituției. În această situație noi facem tot posibilul ca la 1 septembrie instituțiile de învățământ să fie redeschise, fiind vorba de școli.

– Cum comentați unele texte care circulă pe rețelele de socializare prin care părinții spun că nu permit careva acțiuni cu caracter medical asupra copiilor?
– Nicicum. Trebuie să înțelegem că responsabilitatea pentru sănătatea copiilor în această situație și-o asumă și părinții. Dacă veți citi instrucțiunea veți vedea că dimineața vom avea procedura de termometrie, din câte eu cunosc sunt țări în care nici nu se face acest lucru la intrarea în instituție. Deci își asumă responsabilitatea părintele, el trebuie să cunoască acasă care este sănătatea copilului și numai după aceasta să îi permită a merge la școală .În situația noastră, conform acestui raport părintele va trebui să semneze un acord cu instituția prin care  asumă parta sa de responsabilitate. La moment nu am avut situații în care să vină părinții să spună că nu își dă copilul la școală.  

pentru conformitate Maxim Djamanov



Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/interviu-cu-sefa-dge-orhei-silvia-mustovici-cum-se-va-asigura-dreptul-la-educatie-in-raionul-orhei-si-cine-este-responsabil-de-deschiderea-gradinitelor/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19