Monitorul Oficial de vineri, 15 mai, a publicat Regulamentul modificat privind salarizarea angajaților din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, transmite MOLDPRES.
Conform modificărilor operate de Executiv, suplimentele pentru cumularea atribuţiilor funcţiei deţinute cu atribuţiile unei funcţii vacante, temporar vacante sau temporar absente se stabilesc personalului, la necesitate, astfel încât să nu afecteze calitatea serviciilor prestate, prin actul administrativ al conducătorului, în limitele mijloacelor fondului de salarizare.
De asemenea, cuantumul suplimentului pentru cumularea de funcţii se stabileşte de părţile contractului individual de muncă, în funcţie de volumul real de lucrări executate, dar nu poate fi mai mic de 50% și, respectiv, nu poate depăşi 100% din salariul de funcție stabilit conform vechimii minime.
Documentul stipulează şi alte norme de salarizare şi retribuire a muncii prin cumul temporar, a funcţiilor de conducere, funcţiilor vacante, temporar vacante sau absente ş.a.
Potrivit ministrului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, scopul de bază al acestor modificări constă în ajustarea şi perfecţionarea regulamentului de salarizare în medicină, „în contextul precizării sensului unor norme conform Codului Muncii, întru evitarea interpretărilor diferite de anumite organe de control (Casa Naţională de Asigurări în Medicină, Inspecţia Financiară etc.). Totodată, modificările respective vor putea compensa insuficienţa de personal în instituţiile medicale publice.