Select your Top Menu from wp menus

CNBC: Suedia nu a introdus carantină strictă, iar capitala sa Stockholm va atinge „imunitatea de turmă” în câteva săptămâni

Vecinii săi au închis granițele, școlile, barurile și întreprinderile în timp ce pandemia coronavirusului a cuprins Europa, dar Suedia a mers împotriva curentului general, menținând viața publică cât mai nerestricționată.

Strategia – care urmărește să permită o anumită expunere la virus pentru a crea imunitate în rândul populației, protejând în același timp grupuri cu risc ridicat precum vârstnicii – a fost controversată. Unii experți în sănătate au asemănat cu jocul la ruletă rusă cu sănătatea publică.

Dar acum, șeful epidemiolog al țării a declarat că strategia pare să funcționeze și că „imunitatea de turmă” ar putea fi atinsă în capitala Stockholm în câteva săptămâni.

„În majoritatea părților din Suedia, în jurul Stockholmului, am ajuns pe un platou (în cazuri noi) și deja vedem efectul imunității de turmă și în câteva săptămâni vom vedea și mai multe efecte ale acesteia. Și în restul țării, situația este stabilă ”, a declarat marți, pentru CNBC, dr. Anders Tegnell, epidemiolog șef la Agenția de Sănătate Publică din Suedia.

Imunitatea de turmă în rândul unei populații, obținută de obicei prin vaccinare, este atinsă când aproximativ 60% dintre cetățeni sunt considerați imuni. Fără un vaccin pentru coronavirus, însă, oamenii de știință analizează dacă expunerea și recuperarea de la Covid-19 duce la imunitate pe termen lung. Au fost raportate unele reinfecții sau reactivări ale coronavirusului.

Tegnell a spus că datele de eșantionare și modelare au indicat că 20% din populația din Stockholm este deja imună la virus și că „în câteva săptămâni am putea ajunge la imunitatea de turmă  și credem că de aceea vedem o scădere lentă a cazurilor, în ciuda eșantionării (testării coronavirusului) din ce în ce mai mare. „

„Din păcate, rata mortalității este ridicată din cauza intruziunii (a virusului) în casele de îngrijire pentru vârstnici și investigăm cauza”, a spus el.

Cea mai mare parte a celor 15322 de cazuri confirmate din Suedia se află la Stockholm și în zonele sale înconjurătoare, cu incidențe foarte mici de virus în restul Suediei – o țară de aproximativ 10 milioane de locuitori care are o densitate scăzută a populației în afara aglomerațiilor sale urbane.

Numărul de cazuri în Suedia este aproape dublu decât în Danemarca vecină (a înregistrat 8.108 de cazuri și a raportat 370 de decese) și Finlanda (cu puțin peste 4.000 de cazuri și 141 de decese) care au impus măsuri stricte de blocare. Deoarece populațiile lor sunt aproximativ  de 5 milioane – cât jumătate din populația Suediei – ratele sunt aproximativ aceleași, deși comparația ar putea fi influențată prin numărul de  teste din fiecare țară. Totuși, numărul 1.937 de decese  din Suedia este cu mult mai mare decât la vecinii săi.

Suedia a testat inițial doar persoanele care au ajuns într-un spital, dar acum testează mai mulți lucrători-cheie și cei din casele de îngrijire. Tegnell a spus că decizia de a testa mai multe grupuri de oameni a fost un motiv pentru ca numărul cazurilor confirmate să nu scadă cât de repede ar fi putut.

Suedia testează în jur de 20.000 de oameni pe săptămână și speră să crească această cifră la 100.000 în câteva săptămâni, a spus Tegnell.


Vârstnicii plătesc prețul?

În timp ce numărul de noi cazuri pare să scadă, realizarea imunității de turmă s-a dovedit controversată. Permițând în mod tacit virusului să se răspândească (deși au făcut măsuri pentru a-i încetini răspândirea),  vârstnicii și persoanele cu afecțiuni de sănătate existente  au fost supuse la un risc mai mare de a se îmbolnăvi grav și, probabil, de a muri.

Tegnell a recunoscut că situația din casele de îngrijire din Suedia, în care care au avut loc majoritatea deceselor cauzate de coronavirus, este îngrijorătoare.

„Numărul deceselor este foarte strâns legat de casele de îngrijire pentru vârstnici. Mai mult de jumătate din persoanele care au murit, au locuit în casele de îngrijire pentru vârstnici. ” Tegnell a spus, adăugând că el și Agenția de Sănătate Publică sunt „încă foarte preocupați de persoanele în vârstă”.

„Este grupul pe care am spus că trebuie să îl protejăm”, a spus el, adăugând că agenția lucrează  pentru a vedea ce îmbunătățiri pot fi aduse factorilor de risc mai mici.

Cu toate acestea, Tegnell a declarat că este „destul de încrezător” în strategia pe care agenția sa a urmat-o, dar a spus că va fi prea devreme pentru guvernul suedez să ridice restricțiile impuse pentru a întârzia răspândirea virusului. „O mare parte a țării nu a fost deloc afectată.”

„(Dar) dacă te uiți la strategiile de ieșire pe care le-au ales acum multe țări, seamănă foarte mult cu strategia Suediei (strategie și restricții)”, a spus el.

Tegnell a spus că în curând, mai multe studii vor fi publicate pentru a arăta gradul de infectare și recuperare (și sperăm) imunitatea la virus. Datele arătau că vârful infecțiilor fusese deja atins la Stockholm.

Răspunsul Suediei la pandemie a fost ghidat de Tegnell și Agenția de Sănătate Publică. În timp ce alte țări au intrat în carantină la sfatul consilierilor lor științifici, Suedia s-a evidențiat prin abordarea sa diferită, încrezându-i în mare măsură publicului să adopte măsuri voluntare pentru a întârzia răspândirea virusului.


Guvernul Suediei a pledat pentru  lucrul de acasă dacă este posibil, și pentru  evitarea călătoriilor neesențiale și contactului social cu persoanele în vârstă. Între timp, restaurantele, barurile, cafenelele și cluburile de noapte ofereau doar servicii de masă, iar întâlnirile a peste 50 de persoane au fost interzise. Cu toate acestea, școlile pentru copii sub 16 ani au rămas deschise, iar viața a continuat în general ca înainte, doar că într-un ritm mai liniștit.

Tegnell a declarat că țara a realizat teste și eșantionări mai largi  pentru a măsura amploarea focarului.

„Acum ieșim și facem teste la nivel național cu privire la imunitate pentru a vedea ce diferențe mari avem în diferite părți ale Suediei”, a spus Tegnell. „Este un pic misterios de ce nu s-a întâmplat nimic în alte părți ale Suediei.”

„Virusul continuă să ne surprindă când vine vorba de acest lucru”, a spus el, menționând că cea mai sudică regiune a țării, care se învecinează cu Danemarca, a înregistrat relativ puține cazuri, având în vedere locația sa de frontieră și mișcarea constantă a oamenilor între aceste țări, care a fost permisă în cea mai mare parte, în ciuda virusului.

sursa: cnbc.com


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/cnbc-suedia-nu-a-introdus-carantina-stricta-iar-capitala-sa-stockholm-va-atinge-imunitatea-de-turma-in-cateva-saptamani/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19