Efectele pandemiei COVID-19 asupra proceselor economice globale, regionale și naționale au determinat necesitatea de a reevalua evoluția indicatorilor economici și de a recalcula bugetul public național luând ca bază o cădere a PIB în 2020 cu 3%, ce presupune o reducere a veniturilor la buget cu 6,338 miliarde lei.
În condițiile noi deficitul bugetar va constitui 15,975 miliarde lei, sau 7,52% din PIB.
Pentru compensarea deficitului bugetar Guvernul va folosi resurse identificate în negocierile cu partenerii RM precum împrumutul de urgență acordat de FMI – 4,42 miliarde lei, creditul oferit de Federația Rusă – 4,16 miliarde lei, emiterea valorilor mobiliare de stat în sumă de 4 miliarde de lei, cu 2 miliarde mai mult decât a fost planificat inițial pentru 2020, împrumutul de 454 milioane lei din partea Băncii Mondiale. Sunt estimate venituri de 700 milioane lei din privatizarea activelor publice.
Guvernul discută un suport macrofinanciar de 624 milioane de lei din partea Uniunii Europene. La compensarea deficitului bugetar e direcționată tranșa de 208 milioane lei primită de la FMI în cadrul programului încheiat în martie 2020.
Executivul discută un împrumut de urgență cu Uniunea Europeană.
sursa: MOLDPRES