Select your Top Menu from wp menus

Există sau nu probleme la Spitalul Raional Orhei? Ce spun oficialii


Recent, în spațiul public au  apărut  informații despre o serie de  probleme care ar exista  la Spitalul Raional Orhei (SRO). Acestea   se referă la  alimentația sărăcăcioasa a bolnavilor, starea precară a unor saloane,  intimidarea personalului medical,  lipsa echipamentelor de protecție contra coronavirusului etc.

În context, i-am solicitat directorului interimar al SRO, Andrei Stratuat, în special, date privind asigurarea instituției cu echipamente necesare în  lupta cu temutul COVID-19, iar răspunsurile acestuia le publicăm mai jos. Totodată, aducem în atenție și date din alte surse oficiale:

La  27 martie, Consiliul  Raional Orhei publica pe pagina sa de Facebook că SR Orhei i-au fost donate  1000 de halate impermeabile chirurgicale; 4000 de perechi de mănuși de protecție; 1000 de măști nr.95; 5000 de măști de unică folosință; 100 de ochelari de protecție pentru medici; 500 de litri de dezinfectanți pentru mâini și 2500 de pastile de dezinfectant de clor pentru spălarea podelelor.

La  13 aprilie,  surse din cadrul Ministerului Sănătății au raspuns la o solicitare Radio Orhei privind echipamentele de la la SRO cu un tabel care arată inclusiv faptul că la începutul săptămînii curente instituția nu avea în stoc nicio pereche de ochelari de protecție și niciunul din cele două preparate necesare tratării bolnavilor de coronavirus:

Reporter : Câți pacienți sunt internați la Spitalul Raional Orhei ?
Andrei Strautlat : De la 1 aprilie pacienții suspectați sunt internați în secția terapie, reprofilată cu paturi adăugătoare.
După 24 de ore cei confirmați cu COVID-19 sunt transferați în secția boli infecțioase sau chirurgie. La moment în SRO Orhei sunt internați 49 de pacienți din 4 raioane.

Reporter : Care secții sunt deschise pentru primirea bolnavilor cu COVID ? Terapie și Boli infecțioase?
Andrei Stratulat: Terapie,  în Secția boli infecțioase sunt  25 de paturi, suplimentar a fost deschisă Secția de chirugie .
Secția de chirurgie a fost deschisă deoarece are sistem de asigurare cu oxigen, saloane care dispun de sistem de asigurare cu gaze medicale.  

Reporter: Câte cadre medicale sunt spitalizate cu COVID-19?
Andrei Stratulat: Din 530  de angajați ai SRO  au fost diagnosticați pozitiv 14 lucrători:  2 medici, 10 asistente medicale și 2 infirmiere – toți se află la tratament.

Reporter: Care este starea lor?
Andrei Stratulat:  Este formă ușoară de gravitate medie,  sunt și lucrători transferați în stare mai gravă la Chișinău

Reporter: Are spitalul aparate de ventilare a plămânilor?
Andrei Stratulat: Inițial și până la moment s-a pus condiția că ( la SRO) vor fi tratați pacienții de stare ușoară și medie, nu și cei gravi care au nevoie de ventilare. Spitalul are secția de reanimare care e înzestrată cu 4 ventilatoare.

Reporter: Se vorbește că va fi deschisă și clădirea cu 4 etaje din incinta spitalului. Este adevărat?
Andrei Stratulat: E adevărat că va fi deshisă. Clădirea a fost conservată timp de 5 ani și necesită reparație capitală.
Dacă însă  va fi un număr mai mare de pacienți vom fi nevoiți să folosim blocul . Blocul e conservat, dispune de apă, încălzire, energie electrică , preconizăm acolo spitalizarea pe o perioadă de până la 24 de ore, până va fi confirmat diagnosticul cu COVID-19, dacă cineva va fi diagnosticat ,pentru tratamentul de lungă durată va fi spitalizat în secțiile de terapie.

Reporter: De când se preconizează să fie deschisă clădirea?
Andrei Stratulat:  Nu putem spune când va fi deschisă clădirea.  La moment 22 pacienți sunt  în secția de chirurgie, unde dispunem de 50 de paturi . Mai avem  rezerve în chirugie. Restul sunt în boli infecțioase ( 25 paturi)

Reporter: Cum comentați informațiile apărute în spațiul public ce țin de fotografii din salon și nemulțumirea față de  condițiile de alimentație?
Andrei Stratulat: Cu fotografiile a fost o acțiune intenționată, cu un scop pe care nu aș vrea să-l comentez la moment, Fotografiile sunt într-adevăr din spital, spitalul e mare, avem blocuri reparate cu condiții bune, reparații euro, dar blocurile  terapeutic, pediatric – necesită  reparații.
Alimentația este  corespunzătoare ,  anual tratăm 12 mii de pacienți în spital, nu au avut obiecții privind alimentația.
Meniul include carne,pește, ouă, salam, iar fotografiile au fost făcute dimineața. Dimineața dejunul se oferă în 2 rate – ceai, pâine cu unt, la ora 10 – terci, la  ora 13 –  prânzul, la  ora 17 –  cina.
După ce am văzut fotografiile am spus că sunt gata să public toate meniurile pe parcursul unui an ca oamenii să cunoasă
O singură fotografie nu redă toată diversitatea și tot meniul cu care este alimentat un pacient.

Reporter:  Cum comentați informațiile din spațiul public potrivit cărora cadrele medicale sunt intimidate, vor să se condedieze, lipsa echipamentului?
Andrei Stratulat:
  În vremuri grele colectivul trebuie să se consoldeze, să facem față la încercări. Tot timpul s-au găsit oameni curajoși, oameni care au muncit. Cu părere de rău avem persoane care se eschivează de la lucru.
Atunci când au aflat că vor fi implicați în graficul tratării pacienților cu COVID-19 au căutat motive ca starea sănătății, starea familială  și terminând cu echipamentul pe care nici nu l-au văzut, dar comentează din spuse.
Echipamentul este un pretext pentru a se eschiva de la onorarea obligațiunilor.
Azi SRO dispune absolut de tot echipamentul necesar pentru protecția lucrătorilor medicali.
Dacă vorbim de cantități, echipamentul trebuie suplinit la 3-4-5 zile deoarece numărul de pacienți crește.
Punem la dispoziție echipament tuturor lucrătorilor medicali. Pacienților le oferim măști.  
Totodată aș vrea să aduc mulțumiri celor care s-au mobilizat în aceste timpuri grele celor care ne susțin.
Consiliului Raional are un aport foarte mare în ceea ce privește echipamentul medical, președintele raionului.  Spitalul a fost vizitat și de  deputata Marina Tauber . Primăria orașului a pus la dispoziție transport pentru lucrătorii medicali. Toți lucrătorii medicali implicați în tratamentul COVID-19 care au solicitat, au fost cazați la Hotelul Codru. Acolo sunt cazați 41 de angajați ai SRO.

Reporter: Echipament este destul?
Andrei Stratulat: Echipament este destul, de ajuns pentru fiecare zi. Nu știm  care vor fi necesitățile, cât timp va dura situația, câți pacienți vor fi.  Nu putem spune de câte rezerve este nevoie ca să le avem pentru o perioadă îndelungată. Echipamentul este suplinit permanent, în confromitate cu necesitățile care sunt.

Reporter: Din partea CR Orhei puteți spune mai exact ce ați primit?
Andrei Stratulat: Absolut tot echipamentul care este necesar – halate, botoșei, măști , bonete, dezinfectanți de diferite tipuri. Tot ce se solicită – totul este pus săptămânal la dispoziție de Consiliul Raional.
Sunt și donații de la agenți economici și persoane fizice  printre  care International Tutun, Orhei-Vit, Marcel Lozovan, Aliona Golub, Pavel Cucuruzean.

Reporter: Din donațiile din străinătate ce anume ați primit?

Andrei Stratulat: Din donații internaționale noi primim donații centralizat de la Ministerul Sănătății –  costumele, care sunt foarte costisitoare, suntem aprovizionați în cantități suficiente, respiratoare, măști, dezinfectante, sprit și alte consumabile. Direct la spital donații internaționale nu am avut, probabil sunt destinate Ministerului (Sănătății),  Guvernlui și ulterior sunt readresate altor instituții

Reporter: De la Ministerul Sănătații, mai exact, ce ați primit?
Andrei Stratulat: Toate costumele, toate combinezoanele  care asigura o  securitate înaltă a personalului medical , respiratoarele,  adică măști cu  o protecție mult mai înaltă.
Lucrătorilor medicali li se oferă măști care sunt aprobate de Agenția Națională de Sănătate Publică. Celor care îngrijesc de pacienți li se oferă anume aceste măști.

Reporter: Suport financiar angajații medicali primesc, așa cum s-a promis, din partea autorităților locale?
Andrei Stratulat: Toți cei  care sunt implicați în tratamentul pacienților cu COVID-19 vor avea un spor la salariul de bază  de 100% , în dependență de lucrul efectuat. Sporul va fi din contul spitalului, care este finanțat de Compania Naţională de Asigurări în Medicină.

Reporter: Alte sporuri, din alte părți?
Andrei Stratulat : Deocamdată alte sporuri, alte plăți, în afară de veniturile din partea CNAM , nu le avem. Se vorbește foarte mult în această direcție la nivel de Guvern. O să vedem daca vom fi finanțați adăugător.
Dar asigur lucrătorii medicali, că cei implicați vor avea sporul promis.

Reporter: La spital  există cereri de demisie, cazuri de intimidare, presiune?
Andrei Stratulat:  Toți angajații cu vârsa de peste 63 de ani, care au solicitat diferite tipuri de concedii sau au renunțat la activitate – cererile lor au fost satisfăcute. Asistenții medicali tineri, cu părere de rău sub diferite pretexte nu doresc să activeze, să deservească pacienții care sunt suspectați sau infectați cu COVID-19. În acest caz la nimeni absolut nu li se permite concedii, ordinare sau din propria dorință.
Conform legii, dacă angajatul a depus cerere de eliberare, eu sunt obligat să o satisfac. Intimidări nu am avut. Am vorbit cu fiecare angajat. Le-am explicat că dacă personalul medical va pleca sub diferite pretexte, cine va deservi pacienții, membrii familiilor noastre?
Nu avem așa multe cazuri de cereri de eliberare
Avem cereri de demisie din partea a  2 medici de vârstă pensionară. Din care unul se transferă cu lucrul la Chișinău și  din partea a  4 asistente medicale. Asta din totalul de  93 de medici și 215 asistente medicale .

Reporter: Nu pretextează prin aceea că nu sunt asigurați cu echipament?
Andrei Stratulat :  Este o vehiculare. Niciunul din cei care s-au eliberat ori au solicitat să se elibereze nici nu a început să activeze, nu s-a echipat măcar o singură dată. Instruim cum să se echipeze în dependeță de asistența medicală pe care o acordă.

Reporter: Cu echipament de protecție se asigură doar personalul care activează în secțiile în care sunt internați bolnavii de COVID-19?
Andrei Stratulat:  Nu. Cu echipament de protecție se asigură toți angajații spitalului, dar în dependență de locul unde activează și funcția pe care o ocupă,  corespunzător este și echipamentul . Angajații din alte secții – pediatrie etc. au echipament folosit zi de zi, anul împrejur – bonetă, măști, halate. Noi trebuie să ne asigurăm și să ne protejăm nu numai de pacienți dar și de colegi. Dacă o să atrageți atenția pe teritoriul spitalului , observați lucrătorii medicali care se deplasează dintr-o secție în altă,  toată lumea își va face concluzia cum sunt echipați.
 ( Înainte de a discuta cu Andrei Stratulat am intrat în secția internare, unde 2 angajate erau îmbrăcate cu bonete, halate de protecție și mănuși. Acestea au spus că nu au probleme cu echipamentul. Pe teritoriul spitalului am întâlnit însă și două infirmiere, dintre care una purta o mască din tifon în câteva straturi, despre care a spus că a confecționat-o singură. Totuși, dupa cum a spus aceeași infirmeră, atunci când merge în secții îi este oferit halat de protecție).

Reporter: Lucrătorii medicali infectați de la cine au luat boala – de la pacienți sau…?
Andrei Stratulat:  Eu astăzi nu pot să mă exprim în această direcție,  pentru că în această direcție se duce un lucru foarte mare , noi tot vrem să cunoaștem aceste lucruri , dar până la moment fiecare caz este anchetat , inclusiv și de angajații Agenției Naționale de Sănătate Publică și până când nu avem nici un rezultat.Nu putem să spunem și nu putem să învinuim absolut pe nimeni din lucrătorii medicali .
Eu știu un lucru, că ei activează în colective mari, probabilitatea de infectare e mare, dar cine anume, când și de unde este practic imposibil de apreciat acest lucru.

Reporter: Cine trebuie să facă ancheta, Agenția Sănătate Publică sau altcineva?
Andrei Stratulat:  Această anchetă este făcută de noi și cei de la Centrul de Sănătate Publică Orhei, care efectuează aceste investigații. Ei trebuie să stabilească pentru fiecare caz care a fost sursa de infecție pentru fiecare angajat în parte . Cu sigurnața de 100% nu ne va spune nimeni care a fost sursa și unde anume s-a contaminat.

Reporter: La donații, poate pe scurt spuneți ce cantități de la CR Orhei, câte halate…?
Andrei Stratulat: Eu cred că nu are rost să ne oprim detaliat, toate aceste lucruri au fost făcute publice în ceea ce privește, sunt publicate pe site-ul CR Orhei, au fost mediatizate de televiziunea locală și le cunoaște toată lumea. Pe parcurs vom ieși în presa locală și vom aduce toată lista cu toate donațiile făcute. Nu e un secret, este un lucru cunoscut de toți angajații (spitalului) care beneficiază de acestea.

Reporter: Au fost calitative donațiile?
Andrei Stratulat: Da, foarte. Toate donațiile sunt făcute prin factură. Există o comisie din 5 persoane care  evaluează fiecare lot de donație, care este documentat. Și vom prezenta un raport mai spre sfârșit, cum a fost folosit absolut tot echipamentul din donații. Noi permanent facem acest lucru către Ministerul Sănătății, dar mai târziu vom face și către donatorii care au donat echipament.

Reporter: Cu medicamente cum sunteți asigurați?
Andrei Stratulat:  Spitalul dispune de absolut tot arsenalul de medicamente care este necesar. Azi un tratament specific nu există. Există câteva preparate care sunt cunoscute de mai demult și care azi se aplică în tratamentul COVID -19, e vorba de Plaquenil și Aluvia. Le oferă Ministerul Sănătății.

Reporter: Spitalul nu desfășoară achiziții de medicamente?
Andrei Stratulat: Spitalul pune la dispoziția pacienților care au diferite comorbidități absolut toate medicamentele necesare. Toate medicamentele au fost procurate de spital, cu excepția celor 2 medicamente, deoarece spitalul nu poate să le cumpere singur, ele nu sunt liber comercializate pe piața RM.


Autor: Maxim Djamanov


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/exista-sau-nu-probleme-la-spitalul-raional-orhei-ce-spun-oficialii/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19