Select your Top Menu from wp menus

Site-urile care publică știri false vor fi blocate în perioada stării de urgență

52 de site-uri care publică permanent știri false, vor fi blocate. După instituirea situației de urgență din cauza răspândirii infecției cu Coronavirus, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova a difuzat în dimineața zilei de 20 martie curent un comunicat cu lista site-urilor, accesul la care va fi limitat în perioada stării de urgență.

SIS argumentează că în această perioadă, infecția cu COVID-19 a ajuns principala temă a creatorilor de știri false, prin care sunt lansate campanii masive de dezinformare, care generează panică, tensiuni ori conflicte sociale. Potrivit comunicatului, „administratorii anonimi ai acestor site-uri de tip „fake-news” sunt interesați în proiectarea unor activități subversive în spațiul informațional, capabile, în perioada de criză, să afecteze securitatea informațională a Republicii Moldova cu provocarea urii sociale, dezordinilor în masă și subminarea securității Republicii Moldova – fapte care cad sub incidența  Legii privind contracararea activității extremist”.

Lista va fi prezentată furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice pentru ca aceștia să limiteze accesul la aceste site-uri.

Câteva site-uri din lista prezentată de SIS – inactive

În lista publicată de SIS sunt 52 de site-uri obscure, printre care și portalul Stopfals.com, cel care a furat însemnele de identificare ale Campaniei STOPFALS!, desfășurată de mai mulți ani de Asociația Presei Independente (API) și care a publicat informații false și denigratoare, în special despre oponenții politici ai Partidului Democrat din Moldova. În prezent, acest site nu este activ.

Deși în ultimii trei ani API a solicitat de mai multe ori autorităților identificarea persoanei sau a persoanelor care stau în spatele acestui portal și sancționarea lor pentru diseminarea informațiilor false, acest lucru nu a fost făcut.

Majoritatea site-urilor din lista publicată de SIS sunt și în lista site-urilor de știri false, completată și actualizată de către portalul Stopfals.md din anul 2017.

Decizia SIS-ului ridică multe semne de întrebare

În opinia directorului executiv al Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei, această situație ar putea avea repercusiuni asupra libertății de exprimare. „Aparent, aceste indicații obligatorii ale Serviciului de informații și securitate de a bloca site-urile de știri false ar trebui sa ne bucure, cu atât mai mult cu cât de câțiva ani buni API și campania STOP FALS! a atenționat asupra dezinformărilor publicate de majoritatea din cele 52 de site-uri din lista SIS-ului. Apropo, multe din aceste site-uri au fost utilizate pentru dezinformări în timpul campaniilor electorale, însă autoritățile mereu spuneau că nu pot face nimic. Încă din 2017 am început să tragem alarma, dar fără succes. Pe de altă parte, această decizie a SIS-ului ridică multe semne de întrebare, iată doar câteva: în foarte scurt timp, SIS a constatat ca aceste 52 de site-uri publică știri false – cine anume a făcut această expertiză și în baza căror criterii? de ce anume SIS-ul trebuie să decidă asta? nu a venit oare lista din alte centre administrative sau politice? care sunt garanțiile că în listă nu au fost incluse și site-uri care nu sunt de falsuri, ci de critică sau de pamflete?”, se întreabă expertul media.

Situația de urgență versus libertatea de exprimare

Directorul API este sceptic că această măsură ar putea fi eficientă pe termen lung. „Blocarea site-urilor de știri false ar putea să nu aibă foarte mare efect, deoarece răuvoitorii își pot deschide ușor noi și noi site-uri, prin intermediul cărora să continue distribuirea falsurilor. Este important să fie educată populația să se informeze corect din mai multe surse credibile pentru a spori reziliența împotriva dezinformării. Totodată, autoritățile trebuie să fie mult mai active în dezmințirea informațiilor care nu corespund realității, ceea ce nu se întâmple acum decât în cazuri singulare. Cea mai mare îngrijorare în legătură cu această acțiune a autorităților este că, sub pretextul situației de urgență, pot fi luate măsuri disproporționate și motivate politic de limitare a libertății de exprimare și a libertății presei”, conchide Petru Macovei.

Reamintim că și autoritățile române au  anunțat măsuri similare, însă doar în cazul unui singur site. Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că a propus închiderea site-ului Stiridemoment.ro,  pentru publicarea unor informații false, fără temei, cu privire la închiderea unor supermarketuri și cu privire la un plan „secret” al Guvernului de a aduce în țară români din străinătate. La scurt timp de la anunț, acest site a fost blocat.

Lilia Zaharia

Stopfals.md


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/site-urile-care-publica-stiri-false-vor-fi-blocate-in-perioada-starii-de-urgenta/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19