Select your Top Menu from wp menus

Cu sprijinul UE, a avut loc o întâlnire a Rețelei de ONG-uri de pe cele două maluri ale Nistrului împotriva torturii

Pe data de 12 martie 2020, la Chișinău a avut loc reuniunea Rețelei ONG-urilor pentru combaterea torturii. Au participat organizații de pe cele două maluri ale râului Nistru, fapt care a permis reprezentanților acestor organizații să-și împărtășească experiența, să discute despre planurile lor, care vin în directă concordanță cu obiectivele acestei rețele, menite să împărtășească experiențele între ONG-uri, să-și sporească cunoștințele despre tortură și modalitățile de combatere a torturii, inclusiv prin influențarea autorităților pentru a-și intensifica activitățile de combatere a torturii.

Această rețea a fost creată de Institutul pentru Democrație (Comrat) în parteneriat cu Institutul Național al Femeilor din Moldova (Chișinău) și Centrul Media din Transnistria (Tiraspol) cu sprijinul Uniunii Europene, prin Instrumentul European pentru Democrație și Drepturile Omului în cadrul proiectului „Toți împreună spunem NU torturii în Moldova: Societatea civilă împotriva torturii”.

Participanții au reacționat pozitiv la această întâlnire a rețelei, deoarece au reușit într-o atmosferă informală să comunice în mod activ cu organizațiile neguvernamentale din alte regiuni, pentru a afla mai multe despre situația de pe partea cealaltă a Nistrului.

În cadrul ședinței de lucru a Rețelei, Andrei Borșevski, Președintele Institutului pentru Democrație, a vorbit participanților despre proiectul „Toți împreună spunem NU torturii în Moldova: societatea civilă împotriva torturii”.

Invitat de onoare al întâlnirii a fost Robert Keane, ofițer pentru drepturile omului din cadrul Ambasadei SUA în Moldova. În cadrul unei discuții informale, dl. Robert Keane a discutat cu participanții situația în domeniul drepturilor omului în Moldova, inclusive în domeniul torturii.

Ana Cerneva le-a spus participanților despre concursul de propuneri în cadrul Fondului LEADER-UE 2020, inclusiv despre sarcinile concursului de propuneri, cine poate aplica la acest concurs și modul de depunere a cererii.

Directorul proiectului, Andrei Borșevski, a mai spus că au fost organizate 31 de seminare pentru 676 de angajați ai penitenciarelor, polițiști și angajați ai instituțiilor de psihiatrie. Participanții  au fost informați despre Mecanismul preventiv național, despre inadmisibilitatea torturii și responsabilitatea pentru acestea. De asemenea, au fost organizate 11 seminare pentru 282 de studenți ai Facultăților de Drept din Moldova, în timpul cărora viitorii polițiști au aflat despre inadmisibilitatea torturii și au devenit mai intoleranți fată de acest fenomen. Au avut loc 23 de seminare pentru 502 de deținuți, pacienți cu tulburări mentale etc. Aceștia au aflat despre metodele legale de combatere a torturii.

Pe parcursul anului, trei centre de asistență juridică, psihologică și de reabilitare a victimelor torturii și a altor tratamente dure, inumane sau degradante (Chișinău, Comrat și Tiraspol) au primit numeroase plângeri din partea a 918 cetățeni moldoveni (inclusiv victime ale torturii și a altor tratamente dure, inumane sau degradante, în total – 284 beneficiari).

De asemenea, în timpul întâlnirii, participanții au discutat programul de granturi mici, din cadrul proiectului. Luiza Doroșenco, directorul Centrului Media Transnistria și coordonator de proiect în regiunea transnistreană,  a vorbit  pe scurt despre activitatea Centrului de asistență Juridică, Psihologică și de Reabilitare a victimelor torturii din Tiraspol.

Acest proiect este implementat cu suportul financiar al Uniunii Europene. Coordonatorul proiectului este Institutul pentru Democrație – o organizație publică înregistrată oficial la Ministerul Justiției al Republicii Moldova în ianuarie 2007.

În anul 2016, pentru realizări excelente în domeniul drepturilor omului, Institutul pentru Democrație a câștigat premiul Asociației Occidentale a Cluburilor UNESCO cu prilejul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului. Pentru realizări remarcabile în desfășurarea activităților în domeniul drepturilor omului în anul 2016, revista științifică internațională „Supremația Dreptului” a recunoscut Institutul pentru Democrație ca fiind organizația anului.

Institutul pentru Democrație (Comrat)

12 martie 2020


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/cu-sprijinul-ue-a-avut-loc-o-intalnire-a-retelei-de-ong-uri-de-pe-cele-doua-maluri-ale-nistrului-impotriva-torturii/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19