Select your Top Menu from wp menus

Veteranii cer demisia ministrului de externe și alegeri anticipate

Veteranii războiului de pe Nistru din 1992 cer demisia ministrului de externe Aureliu Ciocoi după declarația controversată a acestuia privind intervenția armatei ruse în conflictul armat din 1992. Ei consideră că guvernul Chicu a trădat interesul național în favoarea Federației Ruse și solicită organizarea de alegeri legislative anticipate. Președintele Igor Dodon a încercat astăzi să atenueze controversa afirmând că declarația ministrului a fost interpretată greșit.

Asociația „Tiras-Tighina” îi cere ministrului de externe Aureliu Ciocoi să-și dea demisia pentru că a disculpat intervenția armată a Rusiei în războiul de pe Nistru.

Veteranii susțin că au luptat împotriva armatei ruse care a aprovizionat cu muniții și resurse umane forțele paramilitare ale separatiștilor. Declarația ministrului de externe i-a determinat pe veterani să solicite organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Colonelul Anatolie Carman:

„Republica Moldova nu a atacat pe nimeni, și-a apărat teritoriile constituționale. Ca dovadă că a fost un război între forțele Federației Ruse și forțele Republicii Moldova, este pactul de încheiere a păcii semnat pe 21 iulie 1992, la Moscova, Mircea Snegur și Boris Elțîn”, a spus Anatolie Caraman.

Președintele Igor Dodon a declarat la ședința tradițională de luni că afirmația lui Aureliu Ciocoi a fost interpretată greșit.

Amintim că ministrul Aureliu Ciocoi a declarat săptămâna trecută, într-o discuție cu jurnaliștii, că în 1992 armata rusă a intervenit în conflictul armat de pe Nistru pentru a opri vărsarea de sânge.

Federația Rusă s-a angajat la summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999, să-și retragă munițiile și forțele armate de pe teritoriul Republicii Moldova, dar nu și-a îndeplinit până acum decât o parte din angajamentele asumate. Autoritățile de la Chișinău au făcut anterior demersuri la forurile internaționale, inclusiv la Adunarea Generală a ONU, prin care au denunțat prezența armatei ruse de ocupație în stânga Nistrului.

sursa: radiochisinau.md


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/veteranii-cer-demisia-ministrului-de-externe-si-alegeri-anticipate/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19