Select your Top Menu from wp menus

Fostul șef SIS, trimis în judecată pentru expulzarea profesorilor turci; PG: „Toată operațiunea a fost dirijată de Botnari”

Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, va compărea pe banca acuzaților pentru abuz de serviciu în cazul expulzării profesorilor turci de la liceele „Orizont”.

Vasile Botnari riscă până la 6 ani de închisoare și ar putea fi obligat să achite despăgubirile de 125 de mii de euro, bani pe care statul a fost obligat de CEDO să-i achite păgubiților.

Urmărirea penală în cazul declarării drept persoane indezirabile şi îndepărtării de pe teritoriul RM a celor şapte cetăţeni ai Turciei a fost inițiată de procurori în vara anului trecut. Ulterior, pe acest caz au fost reținuți și puși sub învinuire doi ex-vicedirectori SIS, împreună cu directoarea Biroului Migrație și Azil (BMA).

În cursul urmăririi penale, procurorii au stabilit însă că expulzarea celor 7 profesori turci a fost executată, în mod arbitrar, de către SIS, conducerea BMA nefiind informată despre modul de îndepărtare a acestora.

Potrivit procurorilor, SIS și-a asumat acțiunile în lipsa unei solicitări scrise din partea BMA sau a unui acord de colaborare în acest sens. Asta în condițiile în care BMA este unica instituție competentă a organiza și efectua activitățile necesare în vederea îndepărtării de pe teritoriul țării a străinilor.

„Toată operațiunea a fost dispusă, coordonată și dirijată nemijlocit de către învinuit, (Vasile Botnari n.r.) care, deținea, la acel moment, funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate, iar adjuncții i-au executat ordinile și dispozițiile, fără a ști că acestea sunt ilegale, primind asigurări că totul decurge într-un cadru perfect legal”, anunță Procuratura Generală.

În aceste condiții, prin ordonanța procurorului de acum două săptămâni, foștii vicedirectori ai SIS, dar și directoarea BMA au fost scoși de sub urmărire penală, iar ex-directorul SIS, pus sub învinuire, iar ieri – deferit justiției.

La etapa urmăririi penale, învinuitul a colaborat cu ancheta, fiind cercetat în stare de libertate, mai spun procurorii.

Pentru această infracțiune, norma penală prevede până la 6 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Amintim că, prin hotărârea din 11 iunie 2019, CtEDO a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite câte 25.000 de EURO pentru cinci cetăţeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate, suma totală pentru despăgubirea prejudiciului moral fiind de 125.000 EURO.

Procuratura a înaintat un demers către Ministerul Finanțelor prin care a solicitat să intervină, din numele RM, în calitate de parte vătămată și civilă. Astfel, ministerul a înaintat instanței de judecată o acțiune civilă privind încasarea de la inculpat în folosul părților vătămate a sumei prejudiciului dispus de către CtEDO.

sursa: jurnal.md


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/fostul-sef-sis-trimis-in-judecata-pentru-expulzarea-profesorilor-turci-pg-toata-operatiunea-a-fost-dirijata-de-botnari/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19