De aproape un an, în Republica Moldova este în vigoare Legea privind avertizorii de integritate care încurajează angajații din sectorul public și privat să dezvăluie practici ilegale și abuzive de la locul lor de muncă. Deși legea este funcțională, până în prezent nu este înregistrat oficial niciun caz când angajați sau foști angajați să dezvăluie eventuale cazuri de corupție, încălcări ale drepturilor fundamentate ale persoanei, ale securității naționale sau alte nereguli care ar afecta interesul public. Experții anticorupție și specialiștii în domeniul drepturilor omului care au participat la un Club de presă, organizat cu sprijinul PNUD la 11 octombrie curent, îi îndeamnă pe cetățeni să-și atribuie rolul de avertizor de integritate și să declare ilegalitățile. Sesizările pot fi făcute atât în adresa angajatorului, Centrului Național Anticorupție (CNA) cât și public, în presă.
La începutul lunii octombrie, o femeie a anunțat pe o rețea de socializare despre un caz de maltratare a copiilor de la un centru de plasament din Chișinău. Ea a adăugat că aceste cazuri i-ar fi fost povestite de către o fostă angajată a instituţiei. Autoritățile s-au autosesizat și au inspectat toate centrele de plasament din capitală, pentru a identifica instituția și potențialele victime. Lilia Ioniță, experta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), spune că fosta angajată a centrului de plasament care a sesizat nereguli în această instituție poate fi calificată ca o avertizoare de integritate, iar rolul autorităților este să investigheze amănunțit acest caz și să-i ofere protecție, dacă ea este amenințată de vreun pericol.
Dezvăluirile se fac cu bună credință și în interesul public
Avertizorii de integritate pot fi angajații sau foștii angajați (în ultimul an) ai unei entități publice sau private, dar care dezvăluie cu bună credință diverse nereguli și ilegalități, spune experta CAPC. De asemenea, pot obține statut de avertizori de integritate și persoanele care au sau au avut în ultimele 12 luni calitatea de stagiar sau voluntar în acea entitate. Dezvăluirile se pot face pe trei căi: adresarea în formă scrisă angajatorului, sesizarea către CNA, dardezvăluirile publice prin intermediului mass-media sau al rețelelor sociale. Potențialii avertizori de integritate pot sesiza eventuale cazuri de corupție, încălcări ale drepturilor persoanei, riscuri legate de securitatea națională, dar și alte nereguli care ar afecta interesul public.
Angajatorul trebuie să asigure securitatea avertizorului de integritate
Asigurarea securității avertizorilor de integritate și protejarea lor de eventuale abuzuri și răzbunări sunt puse de legislație în sarcina angajatorului și a Oficiului Avocatului Poporului din Republica Moldova. „Angajatorul trebuie să creeze canale sigure de comunicare și investigare a dezvăluirilor făcute de angajat, fără ca acesta să fie expus amenințărilor și în condiții de protejare a identității față de ceilalți angajați sau de alte surse externe. Calitatea de avertizor de integritate este oferită de CNA, în condițiile prevăzute de lege. Oficiul Avocatului Poporului poate interveni în cazuri mai speciale, când avertizorului de integritate deja i-a fost dezvăluită identitatea și acesta solicită protecție”, a spus experta.
Olga Vacarciuc, secretar general al Oficiul Avocatului Poporului, a menționat că în R. Moldova încă nu au fost înregistrați avertizori de integritate în condițiile noii legi și a precizat că rolul Oficiului Avocatului Poporului constă inclusiv în încercarea de a media un potențial conflict dintre avertizorul de integritate și entitatea juridică respectivă, dar și formularea unor recomandări către instituția publică sau privată.
Moderatorul Clubului de presă, Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente (API), a remarcat că avertizorii de integritate reprezintă un instrument foarte eficient de luptă împotriva corupției și a altor ilegalități în multe țări ale lumii, făcând trimitere și la Directiva europeană adoptată recent, care va garanta, la nivel european, un grad mai ridicat de protecție a avertizorilor de integritate, stabilind canale sigure de raportare atât în interiorul unei organizații, cât și către autoritățile publice.
Avertizorul de integritate nu e agent sub acoperire
Din spusele lui Ion Pruteanu, șeful Direcției educație anticorupție din cadrul CNA, în primele nouă luni ale anului curent, circa 22 de mii de angajați din peste 470 de entități din sectorul public și cel privat au fost informați despre rolul avertizorului de integritate: „Le explicăm tuturor că avertizorul de integritate nu poate fi comparat cu un agent sub acoperire. Avertizorii de integritate nu sunt nici „turnători”, dimpotrivă, ei sunt oameni care au curajul să semnaleze ilegalități și alte acțiuni care dăunează interesului public”. Reprezentantul CNA îi îndeamnă pe cetățeni să sesizeze nereguli din instituțiile unde activează, apelând la linia națională anticorupție – 080055555, care este funcțională non-stop. Persoanele pot veni la sediul CNA pentru a face dezvăluiri sau le expedia prin poșta electronică, la adresa de email [email protected]. Adresările vor fi examinate, iar în funcție de rezultatele examinării, unele persoane ar putea obține statutul de avertizor de integritate.
Clubul de presă a fost organizat în cadrul proiectului „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, implementat de PNUD în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție și Oficiul Avocatului Poporului, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.
Lilia Zaharia