Select your Top Menu from wp menus

CoE: Moldova ar trebui să sporească eficiența sistemului național de confiscare și recuperare a bunurilor obținute prin fraudă

MONEYVAL, organismul de combatere a spălării banilor al Consiliului Europei, le solicită autorităților moldovenești să folosească în deplină măsură și uniform cadrul legislativ de combatere a spălării banilor și de confiscare a bunurilor obținute prin fraudă. Solicitarea se conține într-un raport al instituției, citat de IPN.

Raportul relevă că Moldova se confruntă cu diverse riscuri de spălare a banilor, care în cadrul țării provin, în mare măsură, din corupție, evaziune fiscală și contrabandă, precum și trafic de droguri și de persoane, în cazul infracțiunilor la nivel internațional. MONEYVAL concluzionează că, deși evaluarea națională a riscurilor din anul 2017 nu explorează separat riscurile asociate grupurilor de criminalitate organizată, organizațiilor non-profit și tuturor aspectelor finanțării terorismului, acesta este destul de cuprinzător și acoperă o gamă largă de subiecte.

În raport sunt menționate, ca și cazuri de nivel înalt a spălării banilor, „laundromatul rusesc” și „furtul miliardului” (numite “Global Laundromat” și “Bank Fraud”), identificate de autoritățile moldovenești și care au dat o tendință generală de creștere a condamnărilor. Dar cu toate că în domeniul spălării banilor se efectuează un spectru larg de investigații și acțiuni, inclusiv cu actori străini și tehnici speciale de investigație, doar un număr mic de investigații a condus la acțiuni de urmărire penală, constată raportul.

Printre realizări se menționează că autoritățile moldovenești au adoptat și implementat mai multe documente strategice, ceea ce demonstrează că lipsirea infractorilor de bunurile obținute prin fraudă este un obiectiv de politică. Cu toate acestea, cifrele privind numărul și valoarea activelor confiscate rămân reduse și nu par să corespundă cu amploarea criminalității generatoare de venituri din țară.

În cele din urmă, MONEYVAL apreciază că Moldova are un cadru juridic și procedural solid pentru a face schimb de informații cu partenerii străini într-un mod cuprinzător, proactiv și oportun, atât la cerere, cât și în mod spontan. Moldova caută în mod activ, notează autorii raportului, cooperarea internațională din partea altor state, ceea ce a dus la condamnări și confiscarea produselor infracțiunii.

Constatând aceste rezultate, MONEYVAL a decis să aplice procedura de monitorizare îmbunătățită și a invitat Moldova să prezinte un raport în 2021.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/coe-moldova-ar-trebui-sa-sporeasca-eficienta-sistemului-national-de-confiscare-si-recuperare-a-bunurilor-obtinute-prin-frauda/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19