Select your Top Menu from wp menus

La Orhei a avut loc conferința istorică ”Pactul Ribbentrop-Molotov – 80 ani de la semnare”


Conferința istorică ”Pactul Ribbentrop-Molotov – 80 ani de la semnare” a avut loc astăzi, în prima jumătate a zilei la Orhei. Găzduită de biblioteca publică raională ”A.Donici”, conferința a întrunit mai mulți istorici din capitală și Orhei, oameni de cultură, foști combatanți în războiul de pe Nistru etc.
Printre istoricii participanți s-a numărat și doctorul habilitat în științe istorice Anatol Petrencu. În prezentarea sa acesta a numit Pactul Ribbentrop-Molotov ,drept un document odios care a dat lumină verde Celui De-al Doilea Război Mondial.

Potrivit lui Petrencu, trebuie atrasă atenția asupra faptului că tratatul de neagresiune între Germania Nazistă și URSS-ul sovietic conținea și un acord secret, existența căruia a fost negată mult timp de URSS. Prin acest acord secret, inițiatorul căruia a fost URSS, cele două mari puteri își împărțeau sferele de influență în Europa. Anume prin acordul secret s-a pus temelia ocupației ulterioare a Basarabiei de către URSS.
Guvernul a declarat ziua de 23 august – Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, precum nazismul, stalinismul, regimurile fasciste și comuniste.
La 23 august 1939, Germania nazistă și Uniunea Sovietică au semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, prin care a fost împărțită Europa Centrală și de Est și care a dus la încălcarea drepturilor fundamentale a zeci de milioane de oameni într-una dintre cele mai întunecate perioade din istoria continentului nostru. Chiar și după sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial, mulți europeni au continuat să sufere zeci de ani sub regimuri totalitare.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/la-orhei-a-avut-loc-conferinta-istorica-pactul-ribbentrop-molotov-80-ani-de-la-semnare/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19