Select your Top Menu from wp menus

Achiziţiile publice de la Orhei – nereguli la „umbra” netransparenței

Primăria municipiului Orhei  este una dintre  cele  mai mari  autorități contractante (AC) din R. Moldova. De exemplu, în  anul 2018,  aici  au fost planificate achiziții publice în valoare de peste 25.000.000,00 lei.  Asta, în condițiile în care, din anul 2015, Primăria Orhei nu a prezentat niciun raport de activitate, nu a informat publicul despre rezultatele auditelor interne, nu a publicat pe pagina web  nicio Declaraţie de bună guvernare, nu se cunoaşte  dacă Inspecţia Financiară a efectuat vreun control și ultima dată Curtea de Conturi a efectuat un audit pentru anul 2014. În acest context,  societatea civilă consideră necesar să monitorizeze ce face Primăria Orhei,  inclusiv în domeniul achiziţiilor publice.

Timp de 3 ani (iulie 2015-mai 2018), la rubrica „Achiziţii publice” pe pagina web oficială a Primăriei Orhei au fost publicate doar opt informaţii, dintre care doar șase privitor la achiziţiile publice, potrivit constatărilor Raportului de monitorizare a achizițiilor publice de la Orhei, care a fost realizat în cadrul proiectului „Promovarea dezvoltării locale durabile prin utilizarea transparentă a banilor publici” , finanțat de  Policy Association for an Open Society (PASOS), sub-grant oferit în cadrul proiectului “Partners in Empowerment” finanțat de Comisia Europeană.

Primul plan de achiziţii a fost publicat pe pagina web a Primăriei Orhei abia în acest an, pe data de  15 mai, după ce 80% din  achiziţiile planificate pentru anul 2018 au fost deja realizate. (Planul trebuia publicat, conform prevederilor legale,  în termen de 15 zile de la aprobarea acestuia).

Cele mai mari trei contracte de achiziție publică atribuite de  Primăria Orhei  în acest an,  sunt:

-1.997.721,00 lei pentru  “Servicii de deservire și întreținere a spațiilor verzi în  municipiul  anul 2018” (Pe pagina web a  Primăriei Orhei, nu există vreun document sau vreo informaţie privind  respectiva procedură  de achiziţie.  Astfel, publicul larg nu cunoaşte nu doar conținutul contractelor pentru servicii și lucrări plătite din bani publici, dar  nici conținutul rapoartelor de executare a contractelor, chiar dacă acestea, conform prevederlor legale,  trebuie sa fie publicate trimestrial, semestrial, anual   pe pagina web a AC). 

-3.427.679,02 lei pentru “Lucrări de extindere a iluminatului public în mun. Orhei” (Fără ca publicul să aibă acces la informaţii concrete şi  relevante despre această tranzacţie, este imposibil de urmărit  cum, unde  şi dacă lucrările de cca 3,5 milioane lei sunt efectuate)

-6.880.860,00 lei pentru “Servicii de preparare și distribuire a hranei pentru copii” (Autoritatea contractantă, in condiții neclare,  a atribuit un singur contract, în timp ce erau planificate și chiar anunțate două licitații publice separate, a câte 3.000.000 lei fiecare  – pentru procurarea alimentelor și pentru prepararea si distribuirea nrahei).

Cele  trei achiziții, în sumă totală de 12.303.230 lei, fac a  6-a parte din totalul cheltuielilor de 72.775.400 lei, planificate în bugetul local pentru 2018, aprobat la sfârşitul anului trecut).

”Autoritățile nu au consultat opinia locuitorilor municipiului Orhei – dacă anume aceste proiecte  şi cheltuieli  sunt prioritare ori există  alte necesități, pe care populația le consideră mai stringente. Iar despre lucrările, serviciile, produsele pentru  care se cheltuiesc  bani publici  cetățenii  deseori află  doar din comunicatele de presă pozitive   ale Primăriei Orhei și  reportajele,  interviurile  primarului, difuzate de un șir de instituții mass media”, susține Tatiana Djamanov, autoarea raportului de monitorizare a achizițiilor publice.

În concluzie, autoarea susține că prin prisma constatărilor făcute în Raport, pare a fi rezonabil ca în timpul apropiat la Primăria municipiului Orhei să fie efectuate controale, inițiate de  organe competente, cum ar fi Inspecția Financiară. Or, intervalele de 4-5 ani dintre auditele Curții de Conturi sunt prea  mari,   mai ales dacă încălcările și fraudele  sunt depistate deja după ce  autoritățile/persoanele  responsabile și-au încheiat mandatul.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/achizitiile-publice-de-la-orhei-nereguli-la-umbra-netransparentei/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19