Select your Top Menu from wp menus

95% din populaţie crede că drepturile omului în Moldova sunt încălcate

95% dintre respondenţii unui studiu consideră că drepturile omului în Republica Moldova sunt încălcate sistematic sau ocazional. Cel mai puţin sunt respectate, în opinia respondenţilor, dreptul la protecţie socială şi dreptul la muncă şi condiţii prielnice de muncă, iar cel mai respectat este dreptul la libera circulaţie. Studiul a fost elaborat în cadrul unui proiect al ONU în Moldova, finanţat de Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei, transmite IPN.

Dreptul la sănătate este considerat cel mai important drept, care necesită o atenţie sporită din partea societăţii. Această opinie este împărtăşită de 61% dintre respondenţi, urmat de dreptul la protecţie socială, cu 44% răspunsuri afirmative, dreptul la educaţie – 31%, dreptul la muncă şi condiţii prielnice de muncă – 27%, dreptul la un proces echitabil – 19%. Alte drepturi şi libertăţi menţionate au acumulat mai puţin de 11% răspunsuri afirmative.

În opinia respondenţilor, cel mai respectat în Moldova este dreptul la libera circulaţie, cu circa 65% din răspunsuri afirmative, dreptul la proprietate – peste 60%, urmat de dreptul la libertatea de conştiinţă, de gândire, de religie, dreptul la întrunire, dreptul de a alege şi a fi ales, dreptul la informaţie, libertatea opiniei şi exprimării, dreptul la apă şi sanitaţie.

Cel mai puţin sunt respectate, în opinia respondenţilor, dreptul la protecţie socială şi dreptul la muncă şi condiţii prielnice de muncă. Intervievaţii consideră că dreptul la protecţie socială este încălcat din cauza nivelului jos de trai pe care îl asigură mărimea pensiilor, ajutorului social, salariului şi indemnizaţiilor.

În opinia respondenţilor, cel mai des drepturile sunt încălcate de Parlament şi Guvern, instituţiile medicale, poliţie, judecătorii şi primării.

Coordonatoarea rezidentă ONU şi reprezentanta rezidentă PNUD în Moldova, Dafina Gercheva, a menţionat că acest studiu sparge gheaţa şi oferă o viziune asupra faptului unde se află Republica Moldova pe calea spre crearea unei societăţi care se bazează pe drepturile omului, supremaţia legii şi democraţie.

Totodată, ombudsmanul Mihail Cotorobai susţine că viziunea populaţiei coincide în mare parte cu poziţia Avocatului Poporului şi cu datele statistice existente în privinţa respectării drepturilor omului. „Eu cred că acest studiu va fi un indicator de la care noi trebuie să începem pentru înlăturarea încălcărilor şi înlăturarea temerilor populaţiei care direct le-au expus”, a afirmat Mihail Cotorobai.

Autorii studiului recomandă elaborarea, adoptarea şi implementarea documentelor de politici focalizate pe următoarele drepturi: drepturile de sănătate, la protecţie socială, la muncă, la un proces echitabil, drepturile persoanelor cu dizabilităţi psiho-sociale, dreptul la integritate fizică şi psihică, dreptul la egalitate şi nediscriminare, dreptul la apă şi sanitaţie.

Cercetarea a cuprins un eşantion de 1015 persoane cu vârsta de la 18 ani în sus, fiind reprezentativ pentru populaţia adultă a ţării. Marja de eroare este de 3,1%.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/95-din-populatie-crede-ca-drepturile-omului-in-moldova-sunt-incalcate/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19