Select your Top Menu from wp menus

833 mii lei pentru averile confiscate in regiunea Orhei

Guvernul a decis sa aloce la 21 de  autoritati ale administratiei publice locale (APL) din  republica cca 16 mln.836 mii lei, in scopul restituirii valorii bunurilor confiscate de la persoanele  supuse represiunilor politice.

O parte din aceste mijloace financiare, in suma de 832780 lei, urmeaza a fi distribuita cu titlu de compensatii in 4 raioane  –  Orhei, Teleneşti, Rezina si Şoldaneşti. Consiliul raional Orhei are obligatia sa achite victimelor represiunilor politice din perioada sovietica  aproape 670 mii lei, Consiliul raional Telenesti – 253400 mii lei, Consiliul raional Rezina – 131819 lei si Consiliul raional Şoldaneşti- 8493 lei.

Potrivit Hotararii Guvernului, publicata in Monitorul Oficial din 25 mai curent,  din bugetul de stat vor fi alocati  autoritatilor APL din intreaga republica 16835992 lei.

Amintim ca in luna septembrie anul trecut, Guvernul a fost nevoit sa ia hotararea despre alocarea a circa 40  mii lei  , în scopul executării titlurilor executorii pentru recuperarea valorii averilor persoanelor supuse represiunilor politice din raiioanele Orhei si Soldanesti, in baza deciziilor  instanţelor judecătoreşti.

Cu  71 de ani in urma, in noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 a avut loc primul val al deportarilor in  masa a basarabenilor de catre regimul sovetic-stalinist.

 

 

 

20.09.9.00 Peste 30 de mii de lei  vor fi alocati de Mnisterul Finantelor pentru achitarea compensatiilor de recuperare a valorii averii confiscate sau nationalizate ale unor victime ale  represiunilor politice din raionul Orhei.

Banii vor fi transferati pe contul Consiliului raional Orhei, la fel ca si in cazurile sumelor acordate in acelasi scop pentru represatii politici din raioanele Cahul, Floresti si Soldanesti.

Decizia de alocare a sumei totale de 118 mii 200 de lei a fost luata in cadrul sedintei Guvernului, care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute.

Cabinetul de miniştri a mai decis alocarea a peste 380mii lei Consiliului raional Drochia şi  Comitetului Executiv al Găgăuziei, în scopul executării titlurilor executorii, emise de instanţele judecătoreşti, legate de recuperarea valorii averilor persoanelor supuse represiunilor politice.

 

Astfel, Consiliului raional Cahul îi vor fi acordate în acest scop 40 750 lei, Orhei – 30 242 lei, Floreşti – 38 748 lei, Şoldăneşti – 8 425 lei.

 


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/833-mii-lei-pentru-averile-confiscate-la-orhei-telenesti-rezina-soldanesti/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19