Din cele 12 secții de votare de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, pe care Comisia Electorală Centrală (CEC) le va organiza în cadrul alegerilor din 24 februarie, cel puțin opt vor fi deschise în apropierea membrilor comunității baptiste care au emigrat din Republica Moldova – biserici baptiste, centre religioase și alte locuri în care trăiesc aceștia, observă jurnaliștii de la newsmaker.md.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, analistul politic Dionis Cenușă susține că acest lucru l-ar avantaja pe Valeriu Ghilețchi, lider al comunității baptiste din țară, care va candida independent pe circumscripția uninominală nr. 51.
„Implicarea bisericii, oricare ar fi aceasta – creștin ortodoxe sau baptiste – în procesul electoral este interzisă. Guvernul și Comisia Electorală Centrală fac abstracție de principiul neintervenției bisericii în procesul electoral și permit deschiderea secțiilor de votare în biserici baptiste în SUA. Acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă Valeriu Ghilețchi, liderul comunității baptiste din țară și exponentul regimului, nu ar fi candidat în circumscripția 51. Autoritățile americane nu au refuzat solicitarea de a deschide secții de votare în biserici. Acest lucru arată că aspectele religioase persistă în eforturile de lobby ale grupurilor politice moldovenești pe lângă instituțiile americane”, notează politologul.
Cenușă mai menționează că transformarea câtorva biserici baptiste americane în secții de votare, dar și facilitarea reînnoirii pașapoartelor pentru moldovenii din SUA „compromit alegerile din circumscripția 51” și conchide că „asemenea inginerii electorale creează condiții electorale net superioare pentru Valeriu Ghilețchi comparativ cu alți candidați”.
Pe circumscripția uninominală nr. 51, Canada și SUA, au fost înregistrați 13 candidați: democratul Ghenadie Moroșanu, socialistul Gaik Vartanean, Dumitru Alaiba, reprezentant ACUM, Rodica Rusu – din partea Partidului „Șor” – și independenții Viorel Savva, Valeriu Ghilețchi, Valentin Ganea, Gheorghi Grozav, Petru Neaga, Alexandrin Patron, Roman Palancica, Oleg Bînzar și Ana Vasilachi.
sursa: cotidianul.md