7 schimbări la care trebuie să ne conformăm incepând cu 1 iulie

Incepând cu data de 1 iulie, pe moldoveni îi așteaptă câteva schimbări. Unele se referă la sistemul de pensionare, altele la Serviciul Grăniceri, iar altele la planul de numeratore de tip închis. Mai jos vă prezentăm lista de schimbări, aalcatuita de  Arena.md:

STAGIUL DE COTIZARE SE MAJOREAZĂ

De la 1 iulie se majorează stagiul de cotizare pentru bărbaţi. Ei  vor avea dreptul la pensie confirmând un stagiu de cotizare de 31 de ani, iar vârsta de pensionare rămâne neschimbată – 62 de ani. Modificarea a fost efectuată anul trecut în urma unor completări la Legea privind pensiile de asigurări sociale de stat. În fiecare an ulterior, stagiul necesar de cotizare pentru bărbaţi se majorează cu 6 luni.

În acelaşi timp, de la 1 iulie curent, se majorează cu 6 luni vârsta de pensionare pentru funcţionarii publici: 58 de ani pentru bărbaţi şi de 53 de ani pentru femei. Vârsta de pensionare pentru funcţionarii publici în anul 2020 va fi de 62 ani pentru bărbaţi şi de 57 de ani pentru femei. Totodată, în cazul stabilirii pensiei ca funcţionar public (ca şi la pensia pentru limita de vârstă) se majorează stagiul total de cotizare în cazul bărbaţilor, care de la 1 iulie curent este de 31 de ani.
În Republica Moldova vârsta de pensionare pentru femei este de 57 de ani. Pentru calcularea pensiei integrale a femeilor este necesară confirmarea unui stagiu de cotizare de 30 de ani. Pentru o pensie parţială, atât bărbaţii, cât şi femeile au nevoie de un stagiu de cotizare de nu mai puţin de 15 ani.

DE LA 1 IULIE, AVEM POLIȚIE DE FRONTIERĂ

Serviciul Grăniceri al Republicii Moldova va fi reorganizat începând cu 1 iulie și transformat în Poliția de Frontieră. Pe lângă atribuțiile Serviciului Grăniceri, noua instituție va prelua competențe în domeniul combaterii criminalității transfrontaliere, urmăririi penale, expertiza actelor de călătorie.  Noua structură va face parte din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Poliția de Frontieră va beneficia de autonomie în procesul de luare a deciziilor. Din punct de vedere structural Poliția de frontieră va fi împărțită în trei nivele: 1. Strategic (Departamentul Poliția de frontieră) 2. Operațional (unitățile regionale ) 3. Tactic (punctele de trecere a frontierei).
REPUBLICA MOLDOVA TRECE LA PLANUL DE NUMEROTARE DE TIP ÎNCHIS

Începând cu data de 1 iulie, vom forma 9 cifre pentru a apela un număr de telefon fix, în loc de 5 sau 6 cum este în prezent. Spre exemplu, utilizatorii din capitală vor apela numerele de telefonie fixă din Chişinău formând 0 22 + numărul de abonat din 6 cifre. Noul format, denumit de tip închis, are scopul de a uniformiza modalitatea de apelare a numerelor telefonice în R. Moldova.
MOLDOVENII POT OBȚINE VIZE PENTRU AUSTRALIA ÎN REGIM ONLINE

Din 1 iulie 2012, cetăţenii Republicii Moldova şi rezidenţii de pe teritoriul ţării vor beneficia de un regim facilitat de vize pentru a călători în Australia. Astfel, nu va mai fi necesar deplasarea cetăţenilor Republicii Moldova la Ambasada Australiei de la Moscova, precum şi prezentarea paşaportului solicitantului în procesul de eliberare a vizelor, Cetăţenii interesaţi de obţinerea vizei de intrare în Australia vor avea dreptul să aplice on-line, expediind cererea şi copiile documentelor necesare la Ambasada Australiei la Moscova.
Potrivit noului aranjament, cetăţenii moldovenii şi rezidenţii vor fi supuşi controlului la frontieră în baza confirmării on-line parvenită de la Ambasada Australiei şi a datelor care vor figura automat în sistemul electronic.
NOI REGULI FISCALE

Serviciul Fiscal de Stat aplică începând cu data de 1 iulie Registrul General al Facturilor Fiscale. Agenţii economici plătitori de TVA vor fi obligaţi înregistreze facturile în acest registru dacă valoarea impozitului pentru tranzacţia din factură depăşeşte suma de 100 de mii de lei.
În prima etapă, înregistrarea electronică a facturilor vizează firmele deservite de Inspectoratul Fiscal principal de Stat şi de filialele Chişinău, Bălţi şi Comrat ale Inspectoratului Fiscal de Stat. De pe 1 ianuarie 2013 acest lucru va fi obligatoriu pentru toţi agenţii economici. Inspectoratul Fiscal a opeart aceste modificări pentru a contracara fenomenul veziunii fiscale.
TAXA PE CAZINOURI VA CREŞTE CU 60%
Taxa pentru deţinerea unui cazinou va fi majorată de la 1 iulie de la 360.000 la 576.000 de lei pentru fiecare masă de joc. Licenţa pentru exploatarea automatelor de joc cu câştiguri în bani va costa cu 60% mai mult – în loc de 14.400 va fi 23.100 de lei pentru fiecare unitate, iar taxa pentru exploatarea ruletei americane va fi majorată de la 80.000 la 128.000 de lei.
Pedofilii vor fi castrați chimic
PEDOFILII VOR FI CASTRAȚI CHIMIC
Legea care prevede castrarea chimică a pedofililor urmează să intre în vigoare la 1 iulie. Potrivit proiectului de lege, castrarea chimică constă în administrarea unui medicament special, tratament care are ca finalitate inhibarea dorinţelor sexuale. Castrarea chimică se execută, la decizia instanţei de judecată, de către instituţiile medicale în comun cu instituţiile penitenciare.
Legea a fost revotată de Parlament la sfârșitul lunii mai, după ce șeful statului Nicolae Timofti a refizat să o promulge, invocând încălcarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, care prevăd că nimeni nu poate fi supus torturii şi pedepselor inumane sau degradante.
sursa: arena.md
RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

3 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

5 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago