Circa jumătate din cele 69 de acţiuni planificate de Guvern în Foaia de parcurs fie au fost realizate cu deficienţe, fie nu au fost realizate deloc. De această părere sunt experţii Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Centrului Analitic „Expert-Grup” şi Centrului de Resurse Juridice din Moldova, care au monitorizat acţiunile întreprinse în cadrul Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare, transmite IPN.
Potrivit experţilor, către sfârşitul lunii iulie, 51% din acţiunile incluse în Foia de parcurs au fost realizate fără deficienţe, 35% au fost realizate cu deficienţe, iar 14% nu au fost realizate. Cât priveşte acţiunile realizate cu deficienţe, aceasta înseamnă că în procesul de realizare au fost depistate probleme ce ţin de respectarea prevederilor legale cu privire la procedura legislativă, transparenţa în procesul decizional, conţinutul actului adoptat.
Printre principalele restanţe în „instaurarea bunei guvernări şi a statului de drept” se numără reformarea Centrului Naţional Anticorupţie, adoptarea unui nou Cod al audiovizualului şi demonopolizarea pieţei mediatice, transferul mijloacelor băneşti pentru finanţarea partidelor politice.
În ceea ce priveşte obiectivul „dezvoltarea economică şi asigurarea unei economii de piaţă funcţionale”, experţii menţionează restanţe legate de adoptarea legislaţiei bridge bank şi numirea celor doi viceguvernatori ai Băncii Naţionale a Moldovei, adoptarea legislaţiei conexe privind supravegherea pieţei, metrologia şi standardizare şi procesul lent de implementare a Agendei de Asociere.
În domeniul energetic, din cauza lipsei de transparenţă în legătură cu reînnoirea contractului cu furnizorul din regiunea transnistreană şi respingerea ofertei furnizorului ucrainean, nu a fost negociat cel mai avantajos preţ de furnizare a energiei electrice.
Printre principalele realizări pot fi menţionate promulgarea legilor cu privire la procuratură, reorganizarea sistemului instanţelor judecătoreşti şi a pachetului de legi cu privire la integritate, optimizarea controalelor de stat pentru întreprinderi, adoptarea Strategiei de atragere a investiţiilor şi promovare a exporturilor 2016-2020, adoptarea pachetului financiar-bancar agreat cu Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional, relansarea negocierilor cu FMI pe marginea unui nou acord de cooperare.
Totodată, experţii atenţionează asupra faptului că Guvernul în cadrul propriei evaluări a Foii de parcurs a operat cu cifra de 82 de acţiuni, în locul celor 69 incluse în document. Cele 12 acţiuni suplimentare au rezultat din dezagregarea unor acţiuni şi evaluarea separată a sub-acţiunilor, fapt care a influenţat rezultatul final raportat de către Guvern.
Acum câteva zile, Guvernul a anunţat că, până în 31 iulie, dată fixată pentru realizarea angajamentelor incluse în Foaia de parcurs, guvernarea de la Chişinău a realizat integral 74 de acţiuni din cele 82 prevăzute. Încă opt acţiuni sunt în desfăşurare.
În septembrie cele trei organizaţii – ADEPT, „Expert-Grup” şi Centrului de Resurse Juridice – vor prezenta raportul final cu privire la implementarea Foii de parcurs, inclusiv recomandările pentru viitoarele acţiuni necesare.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…