48% dintre respondenţii unui sondaj de opinie ar opta, în cazul unui referendum, pentru aderarea la Uniunea Vamală. Pentru aderarea la Uniunea Europeană s-au pronunţat 41% din intervievaţi. 6% din respondenţi se declară împotriva ambelor aderări, iar 5% nu au decis sau nu ar participa la un eventual scrutin. Rezultatele sondajului realizat de Fondului Opiniei Publice, la solicitarea ziarului Timpul, au fost prezentate joi, 24 martie, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN.
Cercetarea arată că 53% dintre respondenţi consideră că actualmente Republica Moldova ar trebui să fie mai apropiată de Federaţia Rusă, iar 47% susţin că mai apropiată de Occident şi Europa. Preşedintele Fondului, Andrei Luchian, a menţionat că ponderea respondenţilor care optează pentru apropierea de Federaţia Rusă este în uşoară scădere ceea ce se explică prin situaţia economică din această ţară. Totodată, 42% dintre persoanele intervievate susţin că apropierea de Rusia îi împiedică Moldovei să se integreze în Uniunea Europeană.
Întrebaţi despre preferinţele faţă de anumite ţări şi regiuni, 60% dintre respondenţi au răspuns că au atitudine pozitivă faţă de Federaţia Rusă, 49% – faţă de UE, 36% faţă de România, 32% faţă de SUA şi 27% faţă de Ucraina.
Potrivit lui Andrei Luchian, o altă întrebare care explică atitudinea faţă de unionişti a fost cea legată de unirea Republicii Moldova cu România. „Ar vota contra 63%, ar vota pentru 23%, nu ştiu sau nu au decis – 7%, nu ar participa 6%. Acţiunile masive de a introduce în spaţiul mediatic ideea unirii cu statul vecin dau rezultate”, a menţionat Andrei Luchian.
Datele au fost colectate în perioada 11-20 martie 2016 pe un eşantion de 1792 de persoane din 107. Marja de eroare este de 2,3%.