Select your Top Menu from wp menus

Orhei: Fără întreprindere municipală nouă şi cu situaţie excepţională prelungită

În domeniul transportului public de calatori din  oraşul Orhei se menţine situaţie excepţională. Consilierii orăseneşti nu au ajuns la  consens privind solutionarea acestei probleme.
Proiectele de decizie ale Primariei  privind înfiinţarea Întreprinderii Municipale  „Orhei Transport”  si  privind  alocarea a 20 000 lei pentru platile necesare înregistrării acestei întreprinderi nu au fost aprobate in sedinta de astazi a Consiliului orasenesc (CO) Orhei.
Consilierii nu au acceptat nici sa examineze  varianta alternativa, propusa  in startul sedintei de catre consilierul liberal, Roman Boţan,   despre   posibilitatea prestarii serviciilor de transport a calatorilor de catre ÎM „Servicii Comunal-Locative (SCL) Orhei”.

Proiectul Primariei a fost prezentat de catre primarul Vitalie Colun , care a declarat ca astfel tariful platit de calatori va ramane la nivelul de 2 lei. Potrivit primarului, aceasta intreprindere municipala va angaja la muncă persoane care deţin microbuze si care vor suporta pe cont propriu cheltuielile legate de deservirea tenica si amortizare. În prespectivă, a afirmat Colun, datorita existenţei acestei întreprinderii municpale vor putea fi atrase fonduri externe si modernizate serviciile de transport din Orhei.
Propunerea primarului a fost  sprijinita doar de o parte  din cei 22 de consilieri prezenti la sedinta. Consilierul Oleg Vasilcan a declarat că fracţiunea comuniştilor nu susţine proiectul, deoarece nu a fost prezentata o analiză completă a cheltuielilor legate de înfiinţarea si activitatea acestei întreprinderi.
Reprezentantul PD, Vladislav Şevcenco, a insistat ca proiectul sa fie îmbunătăţit, iar transportarea calatorilor sa fie facuta in continuare de agentii economici privatu.
Lipsa unor calcule concrete in proiectul Primariei a fost invocată şi de liberalul Roman Boţan , care a mai declarat că proiectul deciziei trebuia consultat cu toţi consilierii şi nu doar cu reprezentanţii fracţiunii majoritare.
9 consilieri din aceasta fractiune a PLDM au si votat in sedinta de astazi pentru proiectul de decizie a Primăriei. Ceea  ce mentine starea exceptionala in transportul public de calatori, care a fost instituita inca pe 1 aprilie.
In prezent, pe rutele urbane de calatori din Orhei circula unitati de transport contractate de catre IM SCL.  Acest lucru l-a declarat in  cadrul sedintei de astazi, managerul-sef al intreprinderii IM SCL Orhei, reiterandu-si astfel declaratia facuta pentru Radio Orhei pe data de 2 aprilie,  ca  microbuzele apartin unui singur agent economic, in fruntea caruia se afla Ion Mursa.
Cateva zile mai tarziu, in cadrul emisiuni “Primaria in direct” de la Radio Orhei, primarul orasului, Vitalie Colun, a declarat ca pe rutele urbane circula transportul a doi agenti economici.

Amintim ca actuala criza in transportul de calatori s-a creat dupa ce, la inceputul lunii martie, CO Orhei a refuzat solicitarea CA-2811 de a ridica pretul biletului de la 2 la 3 lei. O propunere ulterioara, de alternativa, a CA-2811 – despre scutirea de la taxa pentru serviciile de transport pe care le presteaza, nu a ajuns sa fie examinata de catre alesii orheieni. Pe 1 aprilie, niciun un maxi-taxi a CA-2811 nu iesit pe rutele din oras , iar CO a reziliat contractul cu aceasta intreprindere si a instituit  situatie exceptionala in transportul de calatori.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/39570/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19