Concentratoarele de oxigen, indispensabile în terapia cu oxigen a pacienților diagnosticați cu COVID-19, care necesită un suport de oxigen imediat pentru susținerea funcțiilor vitale ale organismului, au fost livrate în Republica Moldova. Echipamentul medical a ajuns în țară grație sprijinului financiar și tehnic al Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății în cadrul inițiativei UE „Solidari pentru Sănătate” de combatere a pandemiei COVID-19 în țările Parteneriatului Estic, anunță un comunicat al Ministerului Sănătății.
Cele 356 de concentratoare de oxigen au fost repartizate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în funcție de disponibilitatea echipamentului și necesitățile stringente ale fiecărei instituții spitalicești din țară. Distribuția a început imediat la sosirea camionului în Chișinău. Valoarea acestora este de 253.000 Euro.
Oxigenoterapia este parte componentă a terapiei în COVID-19 a cazurilor medii și grave pentru restabilirea nivelului de oxigen în cazul problemelor respiratorii, asociate cu oxigenarea creierului si hipoxie (oxigenare redusă a țesuturilor). În cazul COVID-19, scăderea saturației de oxigen sub nivelul de 95% în aerul atmosferic la pacienți cu COVID-19 în repaus, fără suferință respiratorie anterioară, impune îmbogățirea aerului inspirat cu oxigen. Durata oxigenoterapiei prevede livrarea continuă sau cel puțin 15-18 ore pe zi, cu evitarea întreruperilor mai mari de 2 ore.
„Echipamentul livrat cu suportul Uniunii Europene și a partenerilor de la OMS prin intermediul inițiativei „Solidari pentru Sănătate”, este un exemplu concret de asistență oferită pacienților din Republica Moldova care încearcă să învingă boala sau sunt în proces de recuperare. Aceste concentratoare de oxigen pot salva viața celor internați în spitalele din țară. Sperăm că acest suport adițional, prin care Uniunea Europeană continuă abordarea Echipa Europa pentru asistența oferită în contextul COVID-19, va contribui benefic la combaterea consecințelor pandemiei pentru sănătatea cetățenilor Republicii Moldova.”, a spus Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.
Dr Igor Pokanevych, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Republica Moldova a subliniat: „Livrarea concentratoarelor de oxigen, posibilă datorită contribuției Uniunii Europene, va aduce un aport semnificativ la tratamentul persoanelor bolnave și va permite să salvăm viața celor care au nevoi de respirație asistată și de oxigen”.
„Din păcate, numărul pacienților cu forme grave ale infecției COVID-19 crește de la o zi la alta, iar aceste concentratoare de oxigen sunt șansa la viață a persoanelor bolnave. Odată distribuite, ne asigurăm că instituțiile spitalicești din țară aplică tratamentul corespunzător tuturor pacienților. Mulțumim Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății pentru solidaritate și implicare”, a menționat Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Livrarea concentratoarelor de oxigen face parte din răspunsul Uniunii Europene și al Organizației Mondiale a Sănătății la pandemia COVID-19, ce a înregistrat până la ora actuală peste 25,8 milioane de cazuri în 216 de țări și teritorii în întreaga lume.
La 27 martie 2020, Uniunea Europeană a anunțat un pachet de asistență în valoare de 30,5 de milioane Euro pentru a contribui la acțiuni de prevenire, detectare și răspuns la pandemia de COVID-19 în țările Parteneriatului Estic. Fondurile inițiale au fost utilizate pentru a răspunde necesităților imediate de urgență, precum procurarea de echipamente personale de protecție, instruirea lucrătorilor medicali și alt personal implicat în lupta cu COVID-19 și informarea populației despre măsurile de protecție. Pe termen lung, asistența va fi destinată fortificării capacității țării de a răspunde la situațiile de urgență în sănătate publică și sistemul de sănătate va spori accesul la tratamentul cu oxigen, necesar pacienților.
Proiectul are la bază sprijinul continuu al Uniunii Europene, OMS și Națiunile Unite acordat Republicii Moldova.