Categories: RegiuneSocialȘtiri

Din România, timp de o lună – 15 mii de volume de carte, pentru bibliotecile de la Orhei

La sfarsit de toamna-inceput de iarna, raionul Orhei a primit, in 2 transe,  un lot de carte care insumeaza cca 15 mii de volume, in  suma totala de 50 mii lei. Aceasta donatie de carte, care a venit  din Romania, este destinata la 62 de biblioteci publice si scolare din raion. 

Acum o luna,  Biblioteca Publica Municipala (BPR) “A. Donici” din Orhei a primit 8.500de volume in valoare de 37 mii de lei,  iar la inceputul  acestei saptamani  – inca  6.300 de volume in valoare de 13 mii de lei.  Cele doua transe de carte  fac parte dintr-o donatie oferita de Romania in cadrul proiectului “Un million de carti pentru Basarabia” .

Elena Iurcu, sefa Serciviului achizitii, evidenta, catalogare si clasificare din cadrul BPR Orhei a spus  ca numai deschiderea coletelor din primul lot a durat in jur de 2 saptamani. A urmat prelucrarea , iar acum  se fac ultimele pregatiri ca  aproximativ 6.500 de carti sa fie transmise la 56 de biblioteci din localitatile satesti   si restul – bibliotecilor orasenesti.

 Lidia Sitari, directoarea bibliotecii BPR “A. Donici” a declarat ca  aceasta donatie de carte este foarte importanta, deoarece in fondurile bibliotecile noastre pana in prezent se afla foarte multe scrieri in limba rusa sau cu grafie chirilica. Mai  ales  ca  in anul curent pentru achizitii de carte nu au fost alocate mijloace financiare nici de catre administratiile locale, nici  de catre Guvern. Asta,  contrar promisiunii din anul trecut  ca pentru bibliotecile din republica , prin  intermediul  Ministerului Culturii, vor fi alocati 1 mln. lei.

Donatia din Romania a ajutat la completarea fondului de carte al bibliotecilor publice din raionul Orhei cu literatura  artistica universala, enciclopedii si dictionare. Pentru viitor mai ramanand, totusi,  o problema  – asigurarea cu  literatura in ajutorul programului de studii in institutiile de invatamant, a mentionat Sitari.

Amintim  ca la sfarsitul primaverii curente, preşedintele României, Traian Băsescu, a anunţat despre un amplu proiect cu genericul „Un milion de cărţi pentru Basarabia”. Era vorba despre o donaţie a Guvernului român fără precedent, valoarea totală a căreia este de 250 mii de euro.
Primul camion cu cărţi din România a pornit spre R.Moldova pe 1 octombrie, iar în decurs de trei luni şi jumătate toate cele un milion de volume urmează să ajungă în 1500 de biblioteci publice şi alte 1500 de biblioteci şcolare din republica.

 

 

 

RadioOrhei

Recent Posts

La Kiev și în capitalele occidentale ar exista convingerea că acțiunile de luptă din Ucraina vor înceta anul viitor

Portalul RBK Ucraina a publicat un amplu articol dedicat situației din Ucraina și posibilelor scenarii…

15 ore ago

La Orhei accidentul în care au decedat două persoane ce erau transportate în remorcă nu îi învață minte pe alții

Câteva persoane erau transportate în remorca unui tractor, în amiaza zilei de astăzi pe strada…

18 ore ago

83 de secții de votare vor fi deschise în raionul Orhei pentru alegerile din 20 ooctombrie. Vezi lista

Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Orhei a aprobat lista secțiilor de votare pentru alegerile din…

3 zile ago

Cutremur în Vrancea , resimțit și în centrul R.Moldova. Pot urma replici

Un cutremur a avut loc în zona seismică Vrancea din România, informează Adevărul. Cutremurul, cu…

4 zile ago

Comunicat DSE Orhei: săptămâna trecută pompierii au lichidat mai multe incendii din sectorul locativ

Săptămâna precedentă activitatea pompierilor din Orhei a început cu intervenirea la lichidarea a două incendii…

4 zile ago