Mai bine de o treime din cele 62 de grădiniţe din raionul Orhei, vor fi adaptate procesului de educație incluzivă timpurie până în anul 2020. Promisiunea a fost făcută de Stepanida Prisăcari, director-adjunct al Direcției Învățământ Orhei în cadrul unui club de presă Club de Presă organizat de Alianţa ONG-urilor active în domeniul Protecţiei Sociale a Copilului şi Familiei la grădiniţă nr.12 din Orhei.
Potrivit lui Prisăcari, în fiecare an vor fi adaptate 5-6 grădiniţe care vor oferi condiţii de educaţe tuturor copiilor, chiar dacă unii din aceştia vor face parte din categoria celor cu Cerinţe Educaţionale Speciale (CES).
În acest scop, ar fi bine-venite şi unele reglementari, care nu vor admite ca bugetele destinate educaţiei incluzive să fie utilizate în alte scopuri, după cum a opinat Ana Ivanov, șefa Serviciului de Asistență Psihopedagogică de la Orhei. Deoarece unii manageri sunt tentaţi să utilizeze banii respectivi pentru lucrări de reparaţie, dar nu pentru formarea resurselor umane sau asistenţa copiilor.
Un plan strategic de dezvoltare a Educației Incluzive 2015-2020, care se referă şi la grădinițe şi va veni în susținerea Educaţiei Incluzive timpurii, urmează a fi adoptat până la sfârşitul lunii octombrie,.
În raionul Orhei activează 62 de grădinițe și o școală primară – grădiniță; trei Centre de Resurse pentru Educația Incluzivă fiind create în grădinițele din Peresecina, Susleni si Nr. 12 din Orhei și 30 – în învățământul preuniversitar.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…