Select your Top Menu from wp menus

Orhei: Razii ale bazinelor acvatice si atenţionări contra înecurilor

Cresterea necontenita  a cazurilor de inec i-a determinat pe angajaţii  Serviciului  Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale sa intreprinda in zilele de odihna razii la  bazinele acvatice.

Colaboratorii DSE Orhei  au verificat 48 de bazine acvatice din raion si au distribuit  124 de pliante informative şi avertizări, dupa cum a declarat Viorel Patras,  sef sectie la Directia Situatii Exceptionale. Salvatorii au mers cu aceste materiale informatie atat  la  plaje, cat şi la bazinele acvatice neamenajate pentu scăldat. Aceste razii au avut drept scop preventia cazurilor de înec, mai ales in randul copiilor si minorilor.

De mentionat, totodata, ca si in aceasta vara singurul bazin acvatic din zecile existente  in raionul Orhei, care dispune de o statie de salvamari,  este iazul din orasul Orhei.

Mai jos, Atentionarea  Directiei Situatii Exceptionale Orhei: 

 

ATENŢIONARE

           Conform datelor statistice ale Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale  anual, în Republica Moldova, sunt  înregistrate   de la 200 pîna la 300 cazuri de înec inclusiv  a cîte 40 – 60 cazuri de înec al copiilor. De la începutul anului curent deja s-au înregistrat peste 60 de cazuri,  dintre care 15 copii.  Numai pe parcursul ultimelor zile de odihnă s-au constatat 9 cazuri de înec dintre care 2 copii.

     Pe parcursul zilelor de odihnă angajaţii, Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale au demarate razii de profilaxie a bazinelor acvatice din ţara. Colaboratorii DSE Orhei  au verificat 48 bazine acvatice din raion, fiind înmînate cetăţenilor 124 pliante informative şi avertizări. Salvatorii au mers cu atenţionări pe plaje şi la bazinele acvatice neamenajate pentu scăldat. Aceste razii au avut drept scop preîntîmpinarea cazurilor de înec, o atenţie deosebită fiind acordată părinţilor cu copii, în vederea reducerii cazurilor de înec în rîndul minorilor.

       Stimaţi părinţi, de Dumneavoastră, în primul rând, depinde securitatea pe perioada estivală a copiilor.

       În acest context Direcţia Situaţii Excepţionale Orhei vine în atenţia populaţiei cu rugămintea de a ţine cont de respectarea regulilor de securitate pentru prevenirea cazurilor de înec.

 – Se interzice scăldatul în locuri neamenajate şi necunoscute, îndeosebi în preajma  barajelor şi construcţiilor hidrotehnice (ecluze),  locurile unde pot fi pietre sau tulpini şi rădăcini ale copacilor;

–  De a se scălda numai în bazine şi lacuri adaptate pentru aceasta;

–  De a supraveghea minorii în timpul scăldatului;  

– De a folosi miljoace de susţinere pe apă pentru copii, în special pentru cei care nu pot înota;

– De a evita scăldatul în timp de noapte;

– De a nu intra în apa rece înfierbântaţi;

– De a nu utiliza băuturi alcoolice înainte de a intra în apă.

– În timpul plimbării cu barca pe apă nu săriţi din barcă, încredinţaţi-vă că sunt prezente mijloacele de salvare de la înec (colac de salvare), îmbrăcaţi vestonul de salvare.

          Utilizatorii bazinelor acvatice urmează să instaleze indicatoare de interzicere a scăldatului în locuri neamenajate, iar în cazul de folosire a bazinului acvatic în scopuri de agrement să creeze puncte de salvare pe apă dotate cu barca cu motor, vâsle şi alte mijloace de salvare.

     Aceste restricţii elementare vor reduce numărul cazurilor de înec în rândul populaţiei pe parcursul întregii perioade estivale.

 DIRECŢIA  SITUAŢII  EXCEPŢIONALE  ORHEI


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/19683/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19