Select your Top Menu from wp menus

1000 de calculatoare pentru 350 de biblioteci, de la Fundația Bill&Melinda Gates

Treizeci și una de biblioteci raionale și 645 de biblioteci sătești au candidat pentru a deveni beneficiare în cadrul primei runde a etapei naționale a programului Novateca al  Fundației Bill&Melinda Gates. Au reusit 17 raioane, printre care  Orhel, Rezina, Telenesti, Soldanesti. Fiecare raion a înaintat pînă la treizeci de biblioteci sătești pentru a fi  incluse în rețelele lor raionale. Potrivit unui comunicat IREX, lista finală a acestora va fi stabilită în următoarele săptămâni, anunta un  comunicat IREX.

Investițiile din partea Fundatiei americane vor fi îndreptate spre modernizarea a aproximativ 350 de biblioteci publice care vor fi dotate cu mai mult de 1000 de calculatoare pentru a asigura accesul public la internet în incinta bibliotecilor. La fel,  in jur de  800 de bibliotecari vor beneficia de cursuri de formare profesională în domeniul IT și dezvoltarea noilor servicii de bibliotecă.

La începutul anului curent, programul Novateca, finanțat de Fundația Bill și Melinda Gates în cooperare cu USAID, și implementat de IREX Moldova, a fost extins de la etapa de program pilot la cea de program național.

Primele calculatoare donate de Novateca au ajuns în bibliotecile din Orhei, Leova, Ungheni, Soroca, Ceadâr-Lunga , Căușeni

În următorii cinci ani, Novateca va dota cu calculatoare aproximativ 1000 de biblioteci publice și va instrui peste 1500 de bibliotecari.

Următoarea rundă de selecție a bibliotecilor pentru rețeaua Novateca va fi lansată în septembrie 2014.