Select your Top Menu from wp menus

10 milioane de euro pentru reformarea justiției

Comisia Europeană a alocat Republicii Moldova 10 milioane de euro pentru implementarea reformei din justiţie. Acordul de finanțare a fost semnat joi, 10 mai, de prim-ministrul Vlad Filat și şeful Delegaţiei  Uniunii Europene în R. Moldova, ambasadorul Dirk Schuebel. Banii au fost acordați pentru o perioadă de trei ani și vor merge pentru implementarea a patru proiecte din acest domeniu.

Printre instituţiile de bază beneficiare a acestui Acord se numără instanţele judecătoreşti de toate nivelele, precum şi întregul spectru de instituţii juridice din cadrul sistemului de executare, probaţiune şi reabilitare.

Din suma alocată 2,8 milioane euro vor fi alocați pentru aplicarea preveedrilor din Strategia de reformare a justiţiei, 3 milioane euro – pentru sporirea eficienţei şi transparenţa instanţelor judecătoreşti, iar 2 milioane euro – pentru procesul prealabil judecăţii. Alte 2 milioane de euro vor fi alocate pentru finanațarea sistemului de executare, probaţiune şi reabilitare în R.Moldova.
Sprijinul de la 10 milioane de euro urmează să pregătească sectorul pentru asimilarea asistenţei în valoare de 52,2 milioane de euro, care urmează a fi acordată ulterior de UE.
sursa: arena.md