Categories: PoliticRegiuneȘtiri

DISTONARE: Declaraţiile apolitice ale PRIMARULui de Orhei şi funcţia de LIDER de partid

Ilan Şor este noul lider al MSPR Ravnopravie. Această noutate distonează  cu declaraţiile pe care Ilan Şor le-a făcut în funcţia sa de conducător al Orheiului.

Cu o jumătate de an în urmă, Ilan Şor declara în cadrul unei şedinţe a Consiliului orăşenesc (CO) Orhei că nu se ocupă de politică. Răspunsul apolitic al primarului a venit ca reacţie la regretul unui consilier liberal că Ilan Şor nu s-a regăsit în delegaţia orheiană, care a inclus şi reprezentanţi ai Ravnopravie şi care a mers la 1 decembrie în oraşul înfrăţit Piatra Neamţ, pentru a sărbători Ziua Naţională a României.

Cu încă o jumătate de an mai înainte, la 1 iulie 2015, în cadrul şedinţei de constituire a CO Orhei, a fost anunţat că fracţiunea „Pentru Orhei”, în care s-au adunat 13 consilieri Ravnopravie şi unul socialist, se declară apolitică. În procesul verbal de constituire a fracţiunii este menţionat că la şedinţa celor 14 a participat, expunându-şi aprobarea, şi Ilan Şor. Dovadă stă şi semnătura acestuia pe documentul în cauză.

Amintim că duminică, 19 iunie, dintr-un comunicat de presă în limba rusă, a devenit cunoscut faptul că Ilan Şor a fost ales unanim în funcţia de preşedinte al MSPR Ravnopravie. Potrivit comunicatului, Sor vrea să readucă Ravnopravie pe scena politicii mari şi a evenimentelor electorale importante din Moldova, ca formaţiune de centru stânga care pledează pentru întărirea statalităţii republicii. Printre primele obiective, pentru care va pleda pe viitor Ravnopravie, Şor a numit asigurarea drepturilor şi intereselor grupurilor etnice din republică.

MSPR Ravnopravie a fost creată în anul 1998, fiind cunoscută ca mişcare a diasporei ruse. Preşedintele de odinioară al mişcării, Valeri Klimenko, care a rămas să conducă Consiliul executiv al Ravnopravie, s-a remarcat prin declaraţii de susţinere a separatiştilor transnistreni, îndemnându-i nu foarte demult să creeze o uniune economică cu Uniunea Euroasiatică. Klimenko a avut şi declaraţii belicoase, de sprijin al separatiştilor proruşi în estul Ucrainei.

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

4 zile ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

4 zile ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

4 zile ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

4 zile ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

4 zile ago