Select your Top Menu from wp menus

„Raiderii” au devenit acţionari cu acte în regulă la Banca de Economii

Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale a declarat într-un interviu pentru Publika TV că BNM a anulat decizia care prevedea blocarea dreptului de vot al unui grup de acţionari minoritari ce deţin 18,45% din acţiunile Băncii de Economii.

„Suspendarea dreptului de vot al acţionarilor minoritari a fost efectuată în lunile februarie şi martie, din cauza nerespectării procedurii de înregistrare a cotelor de participare în băncile comerciale. BNM nu se expune pe marginea legalităţii tranzacţiilor între acţionarii Băncii de Economii, deoarece nu are astfel de prerogative legale”, a declarat Dorin Drăguţanu.

Potrivit guvernatorului „toate procedurile legale de înregistrare a cotelor de participare în capitalul acţionar al Băncii de Economii au fost finisate pe parcursul ultimelor trei săptămâni, astfel încât, pe 27 aprilie, Banca Naţională a anunţat BEM, acţionarii şi instituţiile statului despre anularea deciziei anterioare de suspendare a dreptului de vot al acţionarilor minoritari”.

Dorin Drăguţanu a mai precizat că Banca Naţională nu mai are temei legali de a menţine suspendarea dreptului de vot al acţionarilor minoritari.

În luna martie 2012 patru firme din Moscova, toate cu activităţi din domeniul energetic sau specializate în servicii juridice şi de recuperare a datoriilor au preluat 18,54% din acţiunile Băncii de Economii, aparţinând la acel moment companiilor Rietel Limited şi Lectom LTD şi cu ajutorul justiţiei şi-au legalizat achiziţia ca să participe la administrarea instituţiei financiare.

Tranzacţii dubioase

Ministerul Finanţelor a anunţat că aceste tranzacţii au fost efectuate ilegal, deoarece în vigoare este ordonanţa Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare din 24 august 2011, care se referă la blocarea acţiunilor deţinute de companiile Rietel Limited şi Lectom LTD.
Ultimele au devenit acţionari la BEM în urma unor scheme dubioase, în urma cărora proprietarii legali au rămas fără avere cu ajutorul unor decizii de judecaţă.

Anul trecut premierul Vlad Filat a calificat aceste acţini ca pe un atac raider fără precedent.

În prezent satul deţine controlul pachetului majoritar de 56% în Banca de Economii şi majoritatea membrilor în Consiliul de Administraţie al băncii.

sursa: adevarul.md