Select your Top Menu from wp menus

Josep Borrell și Oliver Varhelyi – Editorial: Un Parteneriat Estic ce aduce beneficii pentru toți

Editorial realizat de către Înaltul Reprezentant al UE, vicepreşedintele Comisiei Europene, Josep Borrell,și Comisarul European, Olivér Várhelyi, în legătură cu Parteneriatul Estic

În această perioadă cu provocări, marcată de izbucnirea epidemiei de coronavirus, observăm cât de importantă este cooperarea internațională. În ultima decadă, Parteneriatul Estic a adus beneficii tangibile cetățenilor din Republica Moldova Moldova, precum și celor din vecinătatea estică a Uniunii Europene.

În Moldova, cu ajutorul oferit IMM-urilor, Uniunea Europeană a contribuit la crearea a aproximativ 6000 de noi locuri de muncă, numărul companiilor exportatoare în UE crescând cu 51%. Din perspectivă regională, inițiativele UE precum Primarii pentru Creșterea Economică au adunat deja 40 de municipalități din toată țara, ajutându-le în crearea planurilor pentru stimularea dezvoltării economice locale. De-a lungul anilor, Uniunea Europeană a adus moldovenilor condiții de viață mai bune prin susținerea sectorului energetic, în jur de 200.000 de persoane beneficiind de energie sigură și produsă local, peste 300 de școli, grădinițe, spitale și centre comunitare conectate la sistemele de încălzire cu biomasă și aproximativ 25.000 de studenți au devenit conștienți de resursele energetice verzi și regenerabile. Nu în ultimul rând, UE a fost activă în sectorul societății civile, oferind sprijin personalizat pentru cei care au cea mai mare nevoie. Doar în 2019, aproximativ 619 persoane vulnerabile au beneficiat gratuit de serviciile și produsele oferite de întreprinderile sociale; start-upuri și întreprinderi mici au fost create de persoane cu dizabilități și au fost create noi locuri de muncă, inclusiv pentru femei și tineri. Vârstnicii au primit sprijin prin intermediul celor cinci centre create în Moldova în cadrul inițiativei Învățare pe parcursul întregii vieți.  

Pentru a ne asigura că parteneriatul nostru continuă să livreze rezultate și în condițiile schimbătoare ale zilelor de azi, trebuie să facem și mai mult, și mai bine. Pentru a ne contura prioritățile, ne-am consultat anul trecut cu oameni, întreprinderi, organizații și guverne din 33 de țări din regiunea noastră comună. Deși rezultatele obținute au fost apreciate, a fost exprimată, de asemenea, o așteptare clară de a ne consolida cooperarea atunci când este vorba de locuri de muncă și prosperitate, investiții, conectivitate, bună guvernare și provocări comune, cum ar fi schimbările climatice și transformarea digitală.

Acum am prezentat răspunsul nostru la aceste consultări, cu obiective pe termen lung pentru politica noastră de după anul 2020. Angajamentul continuu față de țările Parteneriatului Estic rămâne o prioritate esențială pentru Uniunea Europeană. Propunerile noastre pentru viitor sunt ambițioase, dar realizabile. Ele se bazează pe cooperarea existentă, însă identifică și domenii în care trebuie să facem un pas înainte. Acestea sunt bazate pe valori fundamentale, care constituie esența proiectului UE, cum ar fi statul de drept, protecția drepturilor omului și lupta împotriva corupției.

În mod concret, propunem partenerilor noștri colaborare pentru următoarele obiective: 

  • Împreună pentru economii rezistente, durabile și integrate. Consolidarea economiei este esențială pentru a răspunde așteptărilor cetățenilor, pentru a reduce inegalitatea și pentru a asigura succesul parteneriatului nostru. Ne vom concentra pe crearea locurilor de muncă și a oportunităților economice prin creșterea comerțului, a investițiilor, prin conectivitate mai bună, în special în transporturi și energie, conectând mai bine instruirea, cercetarea și inovarea cu nevoile sectorului privat.
  • Împreună pentru instituții responsabile, statul de drept și securitate. Buna guvernare și instituțiile democratice, statul de drept, politicile de succes anticorupție și securitatea sunt esențiale pentru dezvoltarea durabilă și consolidarea democrației. Ele constituie coloana vertebrală a statelor și a societăților rezistente, precum și a economiilor puternice.
  • Împreună pentru rezistența mediului și a climei. Cu scopul de a proteja lumea pentru generațiile următoare, cu toții trebuie să ne asumăm responsabilitate. UE va colabora cu partenerii săi pentru a eficientiza resursele economiilor, a crea noi locuri de muncă ecologice și a promova surse de energie locale și regenerabile.
  • Împreună pentru o transformare digitală rezistentă. UE va investi în continuare în transformarea digitală a partenerilor noștri, urmărind extinderea avantajelor pieței unice digitale în țările partenere. Munca noastră comună se va concentra, de asemenea, pe consolidarea guvernanței electronice, pe extinderea start-upurilor digitale și pe sprijinirea rezistenței cibernetice a țărilor partenere.
  • Împreună pentru societăți rezistente, corecte și incluzive. Alegerile libere și corecte, de rând cu administrațiile publice transparente, centrate pe cetățeni și responsabile, sunt esențiale pentru democrație. UE va continua să se concentreze pe aceste domenii-cheie, implicând societatea civilă, căreia trebuie să i se acorde suficient spațiu; va continua să sprijine mass-media liberă, imparțială și independentă și drepturile omului, precum și să asigure mobilitatea și contactele directe dintre persoane – toate deosebit de importante în special în contextul creșterii dezinformării îndreptate împotriva valorilor UE.

În ultimul deceniu, comerțul dintre UE și partenerii săi de est aproape s-a dublat. Peste 125.000 de întreprinderi mici și mijlocii au beneficiat direct de finanțarea UE, creând sau susținând peste 250.000 de locuri de muncă. Suntem mai bine conectați datorită legăturilor de transport îmbunătățite și accesului mai ușor la banda largă de mare capacitate. Conform sondajelor recente, UE este cea mai de încredere instituție internațională pentru cetățenii Parteneriatului Estic. Vom păstra această abordare orientată spre rezultate și vom căuta să facem mult mai multe lucruri, făcând față provocărilor de astăzi, inclusiv atunci când este vorba de crize precum pandemia COVID-19.

Iar prin aceasta vom construi un Parteneriat Estic și mai ambițios, care are de oferit beneficii tuturor și continuă să ne apropie pe continentul nostru comun.