Select your Top Menu from wp menus

Explicația sentinței primarului de Orhei – nu a beneficiat de banii din bănci, dar este responsabil de prejudiciul produs

Photo Credit To ziarul de garda

Ziarul de Gardă în pagina sa electronica explică sentința primită ieri de primarul de Orhei , Ilan Șor, care continuă să se afle în libertate, până la o decizie a Curții de Apel. Potrivit sursei citate, renunțarea la acuzațiile de escrocherie și recalificarea lor în cauzarea de daune materiale prin înşelăciune sau abuz de încredere, înseamnă că instanța a ajuns la concluzia că Șor nu și-a însușit cele 5 miliarde de lei pentru care a fost trimis în judecată. Totuși,  în articolul pentru care a fost condamnat primarul de Orhei se spune că acesta a cauzat daune materiale în proporții deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere.
Celălalt articol, pentru care a fost trimis în instanță dosarul lui Ilan Șor – de spălare de bani, a rămas neschimbat.

În urma cumulării pedepselor din cele două articole, ieri primarul de Orhei ,a fost condamnat la  7 ani și 6 luni de detenție într-un penitenciar de tip semiînchis.
Avocații lui Șor  au anunțat că clientul lor în continuare se declară nevinovat și va contesta sentința la Curtea de Apel.

Nemulțumit de sentință s-a arătat și acuzatorul de stat, care vrea o pedeapsă mai dură.

Sentința motivată a primei instanțe va fi anunțată pe 17 iulie, iar ulterior va putea fi atacată cu Apel. 
Până la pronunțarea deciziei de către Curtea de Apel, care ar putea avea loc peste un timp destul de îndelungat, primarul de Orhei, rămâne în libertate, dar  are interdicția de a părăsi Republica Moldova.
Frauda bancară, în dosarul căruia este cercetat primarul de Orhei, s-a produs în toamna anului 2014, când din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au fost scoase câteva miliarde de lei. Pentru a astupa gaura creată, statul a împrumutat de la Banca Națională peste 13 miliarde, bani care vor trebui intorși pe parcursul a 25 de ani, iar suma finală va depăși 20 de miliarde din cauza procentelor de împrumut.
Primarul de Orhei spunea în trecut, că o parte din banii din Banca de Economii, a fost scoasă până a veni el la conducerea acestei instituții.