Select your Top Menu from wp menus

Şacalii devin ai casei şi in unele regiuni din R.Moldova

 Satenii  din Ghiduleni,  raionul Rezina sunt derutati si speriati:  astfel de animale care le fac vizite  in ultima vreme nu au mai vazut . Nu sunt nici vulpi, cu prezenţa numeroasă a carora deja s-au obishuit, nici lupi. Se aseamana, insa, atat cu unii,  cat si cu altii.

Sunt sacali, spun oamenii,  care pana acum au vazut aceste  animale  doar la televizor.

Localnicii  povestesc ca nu o data  au zarit animalele neobisnuite   la marginea satului , venind din padurea de peste deal.  Pana acum, nu le-au atacat gospodariile, dar nu se stie ce vor face mai spre iarna, cand isi vor cauta de hrana.

Stefan Secara, medic-veterinar al comuniei Ghiduleni, a  confirmat  pentru Radio Orhei ca i-a auzit pe mai multi consateni povestind despre  perechi de sacali  care fac raite prin localitate. Personal, insa, nu i-a vazut  si , din cate stie, partile noastre nu sunt favorabile pentru traiul si inmultirea sacalilor.

 Mentionam, totodata,   ca   presa din Romania scrie deja de cativa ani despre o specie de sacal – sacalul auriu, care este  tot mai des  intalnit in unele regiuni de peste Prut .

Sacalul auriu face parte din familia canidelor, precum vulpea si lupul,  si locuieste in nordul Africii,  sud-estul si centrul Europei  si in Asia. Sacalii au 38-50cm inaltime pana la umar si intre 74-106cm lungime, cantarind intre 7-15 kg, fiind mult mai mici decat lupii. Se hrănesc cu animale mici și cu hoituri.

Potrivit cercetatorilor romani, aparitia sacalului auriu in zonele mai nordice ale Europei este  legata de schimbarile climatice.